Power Automate Desktop’da Web’den Veri Alma

Bu makalede Power Automate Desktop ile ilgili genel bilgiler verildi, web sitesinden alınan verilerin excel dosyasına aktarılması ve klasöre kaydedilmesi eylemlerini gerçekleştiren akış örneği yapıldı.

Herkese merhaba,

Bu yazımda Power Automate desktop ile webden veri almaya değineceğim. Her zamanki gibi öncesinde biraz genel bilgi vermek istiyorum.

Son dönemlerde biraz fazlaca duymaya başlıyoruz RPA (robotic process automation) yani robotik süreç otomasyonunu. Bir dizi tekrarlayan görevi yerine getirmesi için oluşturulmuş yazılımlara RPA denilir. RPA’in diğer yazılımlardan farkı eski sistemlerde entegre olabilmesidir. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi yeni teknolojilerle haberleşme API’lar ile sağlanırken eski veya bazı özel sistemlerin API’ı yoktur. Bu gibi durumlarda çözümü RPA’de bulabiliyoruz. Ayrıca RPA’leri geliştiriken low code/no code bir yaklaşım izlenmesi -tıpkı diğer power platform ürünleri gibi- yazılımcı olmada, karışık kodlar yazmadan da kendi başınıza ayrıntılı iş akışları oluşturabilmenize olanak sağlıyor.

Yeri gelmişken attended (gözetmili) ve unattended (gözetimsiz) RPA‘lerden de kısaca bahsetmek istiyorum.

Attended RPA‘de kullanıcı iş akışını başlatmak için bir düğmeyi tıklar ve sistemi izler, gerekdiği durumda manuel müdahale eder. Bu RPA desktop’larda gerçekleştirilir, dolayısıyla bazen buna RDA (robotic desktop automation) denildiği de olur ama genel anlamda kullanıcı gözetiminde izlenen iş akışıdır.

Unattended RPA ise tamamen kendiğinden tetiklenir ve kullanıcı gözetimi olmaksızın çalışır.

Tiplerine göre akışları aşağıdaki şekilden görebilirsiniz. Herbiriyle ilgili bilgileri şu postumdan bulabilirsiniz. Burada UI flowların yerine artık desktop flow terimini kullandığımızı hatırlatmak istiyorum.

Gelişmiş bir robotik süreç için Power Automate Desktop (PAD)‘ın bize sunduğu eylemler (action) ve değişkenlere (variable) hakim olmamız gerekmektedir. Akışın ihtiyaç duyduğu hareket kapasitesi ve bize aitlik eylemler ve değişkenlerle belirlenir.

Eylemler iş akışının adımlarını belirler, çalışma ortamının bulut yada desktop olmasına bağlı olarak eylem tipleri değişmekte. Mesela döngüler (loop) veya koşullar (condition) gibi kontrolleri hem bulutta hem de masaüstünde bulabilirsiniz yada kopyala, klasöre taşı gibi dosya eylemleri, fareyi ve klavyeyi hareket ettirme, belirli pencereleri seçme gibi donanım eylemleri sadece desktop ortamında mevcut. Benzer şekilde API ile ilgili toolara da cloud üzerinden erişebilirsiniz. Dolayısıyla hangi ortamda çalışacağınız akışın eylemine göre değişecektir.

Gelelim Power Automate Desktop ile web’den veri alma örneğine. Power Automate Desktop’da oluşturacağım akış ile wikipeda’dan en kalabalık ülkeler listesini alıp excel sayfalarına aktarıp masaüstünde yer alan bir klasöre kaydetme eylemini gerçekleştireceğim. İlk etapta gideceğim adres

Power Automate Desktop > +Yeni Akış > “WebdenVeriAlma” > Oluştur

diyorum ve öncelikle Eylemler penceresinden Web otomasyonunu (web automation) tıklıyorum ve “yeni microsoft edge başlat” (launch new edge) ile browseri Edge olarak seçiyorum.

Parametre değerlerininden Başlangıç URL‘ini http://www.meltemballieker.com olarak belirtiyorum çünkü browser ilk açıldığında benim adresime gitsin istiyorum ve kaydediyorum.

Browserı açtıktan sonraki eylemim web sitesine gitmek olacak. Bunun için “web sayfasına git” eylemini sürükleyip bırakıyorum ve parametreler kısmından gideceği URL’i https://en.wikipedia.org/wiki/World_population” olarak veriyorum. Pencere durumunu da ekran boyu olarak tercih ediyorum.

Artık bu sayfadaki verileri belirtip excel dosyasına çıkmasını sağlamalıyım. Kullanacağım eylem “web sayfasından veri ayıkla” olacak.

Açılan pencere, web sitesinde işinize yarayacak olan verileri seçmenize ve verileri değişken olarak tanımlamanızı sağlıyor. Sağ tık ile seçtiğiniz verinin tipine göre atama yapabilirsiniz.

Veri seçme ve tanımlama işi bittiğinde pencerede elde ettiğim tablo, birazdan excel sayfasına basılacak olan tablodur. Veriyi seçme sıranız önemli, açılan penceredeki tabloyu nasıl görüyorsanız excelde de o tabloyu göreceksiniz. (Ben özellikle kolonların yerlerini değişik aldım)

Akışı çalıştırmadan önce bir de excele kaydet ve kapat eylemini eklemeliyim. Kullanacağım eylem “excel’i kapat”. Eylemin istediği parametre değerlerini giriyorum.

Son durumda akışımı kaydedip çalıştırıyorum ve masaüstümde yer alan “Automate_Blog” dosyasına “webdenverial” adlı excel dosyasını görüyorum.

Akış sıramı aşağıda bulabilirsiniz.

Ayrıca akışın nasıl çalıştığını görmek için Youtube videoma bakabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

2 thoughts on “Power Automate Desktop’da Web’den Veri Alma

    1. Merhaba Murat, yorum için teşekkür ederim. Evet haklısın, doğrudan gitmek istediğin URL’e browser üzerinden gidebilirsin. Ben örneği zenginleştirmek, daha fazla action kullanmak istediğim için go to web’i tercih ettim =)

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s