Power Automate’de AI Builder ile Akış Oluşturup Teams’de Yayınlama

Herkese merhaba,

Bugün Power Platform ailesinden Power Automate’de AI builder’ı nasıl kullanacağımızdan bahsedeceğim. Öncesinde Power Automate’i kısaca hatırlamakta fayda var. Power Automate tekrar eden iş akışlarını otomatikleştirerek size zaman kazandıran bir Power Platform ürünüdür. İş süreçlerinizi 3 şekilde otomatikleştirebilirsiniz.

Cloud Flows (Bulut Akışları): İş akışlarının otomatik olarak anında veya zamanlı veya dışarıdan bir program tarafından tetiklenmesi gerektiğinde bulut akışlarını kullanabilirsiniz.

Desktop Flows (Masaüstü İş akışları): Power Automate Desktop’ı makinenize indirerek masaüstü veya web tabanlı akışları otomatikleştirebilirsiniz.

Business Process Flows (İş Süreç Akışları): Çalışanların iş süreçlerini yaşatabilmeleri için hazırlanmış basamak rehberler gibi düşünebilirsiniz. Mesela çalışanların işi tamamlamaları için izlemelerin gereken adımları business process flow şeklinde tasarlarsanız çalışanlar her adımda nerede olduklarını görebilir.

Gelelim bir akışın nasıl çalıştığına. Akışların çalışma mekanizmasını tetikleyiciler (trigger), aksiyonlar (action) ve koşullar (conditions) oluşturur. Bu üç blogu doğru şekilde yerleştirdiğinizde iş sürecinizi otomatikleştirebilirsiniz.

Trigger (tetikleyici): Tetikleyiciler bir akışın başlatılmasını sağlar, tıpkı maratonda koşucuların çıkış işareti gibidir. Akışları 3 şekilde başlatabilirsiniz. Manuel olarak elle başlatabilirsiniz. Mesela çıkış ateşini elle verebilirsiniz. Zamanlayıcıyı kullanabilirsiniz, herhangi bir gün veya zaman belirleyip akışın o zaman başlamasını sağlayabilirsiniz. Son olarak da cloud veya on-premde bir olay meydana geldiğinde akışınızı tetikletebilirsiniz, mesela twitter’da firmanızın adı hashtaglendiğinde ilgili birime bilgilendirme maili gönderen bir akışı başlatabilirsiniz.

Action (Eylem): Trigger’ın akışı başlatmasından sonra gerçekleşen herbir adıma eylem denir.

Condition (Koşul): Yapılması istenen akışın senaryosuna göre adımların nasıl yol alacağını belirler.

Şimdi örnek olarak postanızın gelenler kutusuna düşen maillerin içeriğini (subject kısmını) AI Builder ile analiz edip Microsoft Teams‘e sonuçları post atan bir akış düzenleyelim. Buna benzer bir örneği Power Apps uygulamasında yapmıştım. Hatırlamak isteyenler için link burada.

Gideceğimiz adres Flow > +Create > Automated Cloud Flow

Oluşturacağım akışa “AI_Builder_Sample” adını veriyorum ve akış gelen kutusuna mailin gelmesi ile başlayacağı için trigger’ımı “when a new mail arrives” olarak seçiyorum. “Create” ile akışı oluşturuyorum.

Akışa hangi mailin bağlı olduğuğu aşağıdaki üç nokta menüden kontrol edebilirsiniz.

Ayrıca “show advanced options”dan gelen mailin özelliklerini belirleyebilirsiniz. Mesela spesifik olarak belirttiğiniz isimlerden gelen veya “önemli” olarak işaretlenmiş mailleri buradan filtreleyebilirsiniz.

Trigger’ı gelen kutusuna düşen mail olarak belirledikten sonra sıra akışın gerçekleştireceği eylemde. +New Step ile AI Builder modellerinden duygu analizini (sentiment analyze) ekleyeceğim.

Gelen mailin dilini İngilizce ve duygu analizinin yapılacağı bölümü mailin “subject” kısmı olarak belirtiyorum. Siz diğer bölümleri de ekleyebilirsiniz.

Son olarak da Microsoft teams’de analiz sonucunu post olarak atması için +New Step diyorum ve “Post a Message” seçip teams’de hangi hesaba bağlı olduğunu kontrol ediyorum.

Mailin bağlı olduğu teams’in hangi kanalında hangi mesajın yayınlanmasını istiyorsanız aşağıdaki pencereden bunu belirleyebilirsiniz.

Artık “Save” diyip test edebilirim.

Manuel olarak test edeceğim. Başka bir mail adresinden kendime konu kısmında İngilizce “good job!” yazan bir posta atacağım. Posta gelen kutusuna düşünce teams’de Genel kanalda mailin duygu analiz sonucu yayınlanacak.

Yukarıda gelen kutusuna düşen “Great job!” yazılı maili görüyorsunuz. Bu mailin duygu analizi ise aşağıda teams ekranına “neutral” şeklinde düşmektedir.

Özetle bir akış oluşturduk ve akışın gelen kutusuna mail gelmesiyle tetiklenmesini, AI Builder modellerinden duygu analizi ile gelen mailin text kısmının analiz edilmesini ve sonucunun da teams’e post olarak atılmasını sağladık.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s