Power Automate’de Trigger Kavramı – Planlı Tetikleyici (Scheduled Trigger)

Bu makalede planlı tetikleyici ile ilgili hava durumu maili gönderen bulut akışı örneği yapılmıştır.

Herkese merhaba,

Bugün Power Automate’de trigger kavramını biraz daha derinden inceleyeceğim ve üç cloud flow üzerinden tiplerine göre trigger’ları anlatacağım yazı dizisinin ilk postu olan planlı triggerlarla ilgili hava durumu bilgisi gönderen bir akış örneği yapacağım.

Hatırlarsanız trigger’lar bir akışın başlamasını sağlıyorlardı. Mesela mail kutunuza bir sipariş maili düştüğünde veya bir butonu tıkladığınuzda akış başlatabilirsiniz yani akışı tetiklersiniz. Akış başlatma biçimine göre triggerları üç gruba ayırabiliriz.

Planlı Trigger ile bulut akışı oluşturmak için aşağıdaki adrese gidiyorum;

Power Automate > + Create > Scheduled Cloud Flow

Akışa “PlanlıAkış” adını veriyorum, akışın tetikleneceği zamanı (blogu yazdığım tarih olan 30/5/2021) ve frekansı (1 dakika) belirtiyorum ve “Create” ile akışı oluşturuyorum.

Akış oluştuktan tuval açılıyor ve oluşturduğum akışı özelleştirmeye, aksiyonlarla geliştirmeye başlıyorum. Öncelikle “Time Zone”u değiştirmeyi asla unutmayın, yaz saati uygulamasına göre UTC +03:00‘deyiz. Akışın hangi aralıkta kaç kere tetikleneceğini interval ve frekans değerleriyle belirliyorum. Örneğimde dakikada 1 defa tetiklensin istediğim için interval:1, frekans: minute seçtim.

Üç nokta menüde akışın adını değiştirmek için kullandığımız “Rename”, akışa yorum eklemek için “add a comment”, akışın JSON formatındaki kodları için “Peek Code” ve akış ayarları için “settings” menüleri yer alıyor. “Copy to my clipboard”, “Static Results” ve “Configure run after” menüleri bu trigger için pasif olarak duruyor. Copy my clipboard henüz preview aşamasında, şimdilik desteklenmiyor. Yeri gelmişken My clipboard’a action tabından ulaşabildiğimizi belirtmekte fayda var.

Diğer aktif olan özellikleri inceleyelim biraz.

Peek Code, Microsoft’un akışınızı kaydettiği JSOn formatındaki kodlardır. Dışarı veya içeri aktarmak istediğinizde bu kodları kullanabilirsiniz.

Gelelim settings‘e, her bir tetikleyici için bu settings değişik olabilir. Planlı tetikleyici için 3 başlık görüyoruz: Custom Tracking ID (İzleme Kimliği), Concurrency Control (Eşzamanlılık Kontrolü) ve Trigger Condition (tetikleyici Koşulu).

Custom Tracking ID (İzleme kimliği), hata ayıklarken belirli tetikleyiciyi tanımlamak için verilen kimliktir.

Concurrency Control (Eşzamanlılık Kontrolü), eşzamanlılık kontrolü kapalı olduğunda sınırsız sayıda akış çalıştırabilirsiniz ancak bazen birden fazla (-ki maksimum 25 flow) akışı aynı zamanda veya paralel olarak çalıştırmanız gerekebilir. Bu durumda akışların eşzamanlılığını kontrol edebilirsiniz. Eşzamanlılık değerini 1-50 arasında sınırlandırabilirsiniz. Eşzamanlılık etkinleştirildikten sonra birdaha geri alınamayacağını vurgulamak isterim.

Trigger Condition (Tetikleyici Koşulu), tetikleyicinin çalışması için doğru olması gereken koşullardır.

Şimdi bugünün hava durum özetini dakikada 1 defa bana mail atan bir zamanlı akış düzenleyelim.

Ekleyeceğim aksiyonun adı “Get Forecast for today”, Lokasyona İstanbul yazıyorum, metrik sistem kullandığımız için Units‘i Metric seçiyorum.

Triggerın default tarih formatı “YYYY-MM-DDTHH:MM:SSZ”, ancak mailin konu kısmında hava durumunun geldiği tarihi bu formatta istemiyorum. Formatını değiştirmek için “Current Time” aksiyonunu ekliyorum böylece sonradan “expression” ile formatını değiştirbileceğim bir içerik elde etmiş oluyorum.

Son olarak mail göndereceğim eylem için “send an email notification” aksiyonunu seçiyorum ve hava durumunun gideceği mailin taslağını hazırlıyorum.

Subject kısmına dinamik içerikten seçtiğim tarihi ekliyorum, mailin konu kısmına ise doğrudan “current time”ı eklemiyorum çünkü önce formatını değiştirmek istiyorum. Bunun için expression tabında fonksiyon barına gidiyorum.

Kullandığım ifade;

 formatDateTime(body('Current_time'), 'mm/dd/yyyy hh:mm tt')  

yazıp ok dediğimde mailin konu kısmına formatlı saat değişkeni geliyor. Ayrıca dinamik içerikten günün özetini de ekliyorum. Artık mailin taslağını da düzenledğimime göre akışı test edebilirim.

Gelen kutumdaki mail

Örneği tamamladıktan sonra akışı durdurmayı unutmayın aksi halde dakikada başı İstanbul hava durumunu içeren mailler ile gelen kutunuzu patlatabilirsiniz =)

Umarım faydalı olmuştur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s