Herkese merhaba, bu yazımda Power Automate’de “UI flow nedir”in üzerinde durmak istiyorum. Tabi öncesinde bugünlerde çokça duyduğumuz bir kavramdan bahsetmem gerekiyor, RPA nam-ı diğer Robotik Süreç Otomasyonu (Robotic Process Automation).
RPA, iş süreçlerini yürüten insanların arayüzlerle etkileşimlerini taklit eden “robot” yazılımlardır. Bu ifadeyi sıklıkla duymamız insanların yerini robot yazılımlara bırakmaya başlamasından kaynaklanıyor. Mesela iş yerinizde insanların izinlerini onaylayan İK personelinin yerini artık bu İK personelinin mouse ve buton tıklamalarını taklit eden robot yazılım alacak ve sizin izinlerinizi bu robot yazılım onaylayacak. Başka bir örnek uçuş öncesi uçak biletinizin PNR kodunu alıp sizin adınıza online-checkini bu işlemi daha önce öğrettiğiniz robot yazılım yapacak, örnekler çoğaltılabilir. Gelişen teknolojiyle kapasiteleri ve iş yapabilirlikleri her geçen gün daha da artmakta.
Microsoft‘un da RPA işlemlerini gerçekleştirebilecek bir uygulaması mevcut, 2019 kasım ayında bizlere review’u, Nisan 2020’de de kendisi ulaştı, adı da UI Flow. İşte bugün kısaca Power Automate‘de yer alan UI flow’dan bahsedeceğim. Yani Microsoft’un robot süreç otomasyon toolundan..
Geleneksel iş süreçleri API‘lar ile etkileşime girerek çalışır. Microsoft Power Automate’de de iş süreçleri bağlayıcılar (connector) ile çalışır. Bağlayıcılarla ilgili daha fazla ayrıntı için şu yazıma göz atabilirsiniz. Peki ya API ile etkileşim olmadan iş süreci yürütmek mümkün müdür? Bu sorunun cevabı UI Flow’lar ile “evet”. Böylece Microsoft API’la etkileşim olsun olmasın tüm iş süreçlerinin otomatize edilmesini sağlamış oldu.
Power Automate’de UI flow’da robotik süreç geliştirmek isterseniz lisansınızın olması gerekir. Fiyat bilgisini buradan takip edebilirsiniz. Fiyatlandırmadaki attended ve unattended kavramlarından aşağıda bahsedeceğim. Diyelim ki akışınıza uygun lisansınızı aldınız ve UI flow oluşturmak istiyorsunuz. Bu durumda karşınıza iki seçenek çıkacak: Desktop App ve Web App.

Tipik desktop uygulamalarında olduğu gibi UI Flow’u windows üzerinde çalıştırmak istiyorsanız önce uygulamayı lokalinize indirmeniz gerekiyor. Ardından bulut ile lokaliniz arasında güvenli bir veri ağ geçidi (data gateway) kurmanız gerekmektedir. Bilgisayarınızda çalıştırmak istemezseniz browser üzerinde çalıştırabileceğiniz web app’de mevcut.
UI Flow koşma (run) şekline göre iki tiptir: Attended (Gözetimli) ve Unattended (Gözetimsiz).
Attended Running: UI akışı gözetimli koşturmak için bağlantıyı yapılandıran kullanıcı adıyla eşleşen aktif bir kullanıcı oturumuna sahip olmanız gerekir ve bu oturum kitlenmemelidir. UI akış hedef makinede işleme başladığında işlem bitene kadar kullanıcı cihazla etkileşim içine girmemelidir.
Unattended Running: Genelde yüksek kapasiteli işlemler için bu koşma tipi seçilir. Herhangi bir kullanıcıya gerek kalmaz. UI flow remote bir bilgisayarda log-on (oturum açma) işlemini yapar, işleme başlar, işlemi gerçekleştirir ve log-off (oturum kapatma) olur.
Açıklamaya çalıştığım gibi RPA ile tekrarlayan, zaman alan ve sizin adınıza yapmasını istediğiniz işleri robot yazılımlara öğreterek vakit kazanabilir ve aynı işi yapmanın vermiş olduğu hata riskini ortadan kaldırabilirsiniz.