Herkese merhaba,
Power Apps’de uygulama yaparken kendi tablolarınızı oluşturup bunları uygulamanızın içinde kullanımıyla ilgili yazı hazırladım.
Bildiğiniz gibi Microsoft bulut tabanlı veritabanı CDS (yeni adıyla Dataverse) için bütün veritabanlarında ortak bir dil oluşturma çabası içinde. Bu amaçla kendi içinde tuttuğu, sizlere sunduğu hazır tablolar ve kolonlar mevcut. Bunları zaten CDS adı altında kullanabilirsiniz. Ama bugün bu tablolar içinde olmayıp sizin kendinize ait tablolarınızı nasıl oluşturacağınızdan ve uygulamaya nasıl bağlayacağınızdan bahsedeceğim bunun için gideceğim adres;
Power Apps> Data > Tables

Burada gördüğünüz tüm bu tablolar ve içlerindeki kolonlar yukrıda bahsettiğim Dataverse’ün içinde tuttuğu tablolar. Gelelim bu tabloların dışında Rise Akademi Eğitim tablosunu ve kolonlarını nasıl oluşturacağımıza. Önce tabloyu belirliyorum: tablomun adı Eğitim Bilgileri olsun ve Eğitim ID, Eğitmen Adı ve Eğitim Tarihi kolonlarını içersin. Tabloya doküman ekleyebiliyor olayım. Mesela eğitim ID “Rise:XXXX” koduyla gelsin, eğitmen adı dropdown olsun, vereceğim 3 kişi arasından seçilsin ve eğitim tarihini de takvimden seçip belirleyebieyim gibi birtakım süsler olsun ve bilgi girilmesi zorunlu olsun.
+New Table dedikten sonra aşağıdaki bilgileri giriyorum. Doküman yükleyebilmek için “Enable Attachements”ı tıklamayı unutmayın.

“Creat” demeden önce bahsetmem gereken birkaç özellik daha var. Tablo tipi ve tablo sahibi seçimi; tablo tipi(table type)ni “activity” seçtiğinizde o tabloya artık görev verebilirsiniz, görev yönetimi için bu tipleri kullanıyoruz. Benim eğitim bilgileri tablomda herhangi bir etkinlik olmadığı için ben standart tipi seçiyorum. Tablo sahibi (ownership) ise bu tabloya veri girişini kimlerin sağlayabileceğini gösteriyor. İki tip sahip mevcut: “user or team” ya da “organization”. Bazı tip tablolara tüm kuruluş erişebilirken veri girişine herkes tarafından izin verilmez. Bu tip tablolar paylaşılamaz. Ancak müşteri hesap ya da iletişim bilgileri gibi bilgiler kullanıcı yada ekip tarafından değiştirilebilir kılınabilir. Bu durumda tablo sahibini “user or owner” seçmekte fayda var.

“Create” dediğimde Eğitim Bilgileri tablom oluşturulmuş olacak. Ardından tabloma kolon eklemek için “+Add Column” diyorum ve yukarıda belirttiğim kolonları, kolon tiplerini giriyorum.
Kolonları oluşturduktan sonra tabloyu kaydediyorum ve artık boş bir canvas app açıyorum. Oluşturduğum tablo CDS’in içinde olduğu için açacağım uygulamanın veri kaynağını CDS olarak seçiyorum.
Power Apps > Apps > CDS


Oluşturduğum Eğitim Bilgileri tablosunu seçiyorum ve bağlanıyorum. Gelen canvas app’in ekran formatını ve ekranda görülmesini istediğiniz kontrolleri istediğiniz gibi ayarlayıp uygulamayı çalıştırdığınızda tablonuza veri girişi yapmaya hazırsınız demektir.
Ben aşağıdaki ekranları biraz düzenledim ve eğitim detay ekranı ve eğitim bilgileri ekranlarını sizinle paylaşıyorum.
Unutmayın her girdiğiniz veri artık veritabanınıza işliyor. İşlenen verileri görmek için aşağıdaki adrese geri dönüyorum;
Power Apps > Data > Table > Egitim Bilgileri > Data

Boylece CDS’de yada yeni adıyla Microsoft Dataverse’de yeni bir tablo oluşturup bu tabloyu canvas app içinde nasıl kullanacağımızdan bahsettim.
Umarım faydalı olmuştur.