Herkese merhaba,
Bugünkü yazımda Power Automate ile Azure Logic Apps arasındaki farklardan bahsedeceğim. Biliyorsunuz Microsoft’da flow (akış) oluşturabileceğiniz birden çok kanal var, bunlardan ilki Microsoft Flow idi, 2019 yılında Power Platforma uyum sağlaması için isim değişikliğine gidildi ve Power Automate adını aldı. İkincisi ise Azure Logic Apps. Özünde ikisi de aynı işlevi gerçekleştirse de aslında farklılıklar var.
Power Automate‘in ne olduğundan daha önce bahsetmiştim, detaylıca okumak isteyenler buradan bakabilirler. Kısaca Power Automate’i az kod yazarak ya da hiç kod yazmadan iş süreçlerini otomatize etmenizi sağlayan servis aracı şeklinde tanımlayabiliriz.
Azure Logic Apps ise tıpkı Power Automate gibi iş süreçlerini otomatize etmek için geliştirilmiş platformdur ancak hitap ettiği kesim Power Automate gibi genel kullanıcı değil, developerlar’dır. Yani sürükle bırak ile değil de kod yazarak iş süreçlerinizi geliştirmek isterseniz Logic Apps’de bunu yapabilirsiniz.
Hem Power Automate hem de Azure Logic Apps aynı temel teknolojiyi kullanmalarına rağmen ve günün sonunda aynı işi çıkartmalarına rağmen kullanıcı kesimleri farklıdır. Power Automate benim gibi kod yazmayı sevmeyenlerin tercihiyken hardcore developer’lar için de Logic Apps geliştirilmiştir. Onlara kolay gelsin diyorum..
Ufak tefek farklılıklardan da bahsedelim.
Logic Apps, developer’lara özel araçlara erişim sağladığı için özellikleri Power Automate’e göre biraz daha geniştir.
Ayrıca lisans modelleri de farklıdır. Misal Power Automate uygulama başına/kullanıcı başına lisanslandırılırken Logic Apps ugulamanın çalıştırılması (run) başına lisanslandırılır. Ancak şöyle de bir güzellik var, diyelim ki Power Automate’de flow oluşturdunuz ve bunu Logic Apps’de geliştirmek istiyorsunuz, bunu yapabilirsiniz. İki platform arasında entegrasyon mevcut olduğu için Power Automate’den akışınızı alıp Logic Apps’de geliştirebilirsiniz.