Herkese merhaba,
Bu yazımda Power Platform altındaki son uygulama olan Power Virtual Agent’a genel olarak bakacağız. Bildiğiniz gibi Power Platform içinde 4 adet ürün mevcut, bunlar Power Apps, Power Automate, Power BI ve Power Virtual Agents. Önceki yazılarımda Power Apps, Power Automate ve Power BI ile ilgili teorik bilgiler paylaşıp uygulamalar yapmıştım. Şimdi sıra Power Virtual Agents için de aynı şeyi yapmakta.
Power Virtual Agents Microsoft’un, kod yazmaya gerek kalmadan, grafiksel kullanıcı arayüzü ile kolayca müşteri veya takım desteği için chatbot oluşturmanızı sağlayan uygulamasıdır. Üstelik oluşturduğunuz chatbotu ister şirket içi ister şirket dışına kolayca yayınlayabilirsiniz. Ayrıca Power Virtual Agent’da size yansıyan analizlerini inceleyerek chatbotun size ve şirketinize katkılarını görebilirsiniz. Müşteri memnuniyetini ölçerek hem zamandan hem de nakitten kazanabilirsiniz.
Power Virtual Angents’a bu kanaldan ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki açılış sayfası sizi karşılayacak.

Power Virtual Agents’ı anlamamızı kolaylaştıracak birkaç temel öge var. Mesela Topics (Konular), sohbeti destekleyen tetikleyici ifadelerin (trigger phrase) bileşimidir. Kullanıcı ve Sistem Konuları olmak üzere iki ana başlık altında toplanır. Tahmin edeceğiniz gibi kullanıcı konuları bizim tarafımızdan oluşturulan spesifik konulardır ve sohbetin ana konularını içeren kısımdır. Sistem konuları ise sohbet sırasında ortaya çıkabilecek genel mesajlara yardımcı default konulardır.
Trigger Phrases (Tetikleyici İfadeler); Anahtar kelime, kelime öbekleri veya sorulara göre ilgili konunun tetiklenmesini sağlar. Ayrıca Power Virtual Agents’ın makine öğrenmesi desteği sayesinde anahtar sözcüklerle veya öbeklerle birebir uyuşma olmasa bile benzer kelimelerle ilgili konunun tetiklenmesi sağlanır.
Entities (Varlıklar); Entity’ler kullanılarak istenilen veri türlerinde verinin kullanıcılar tarafından girilmesini sağlayabilirsiniz. Mesela kullanıcının rakam girmesini beklediğiniz sorularda yazıyla cevap verilmesi durumunda yazının rakam olarak algılanması sağlanır.
Actions (Eylemler); Mesela bir Power Automate akışının başlatılması veya kullanıcı kimlik doğrulama için prosesi başlatmak için eylemler kullanılabilir. Ya da konunun akışında kullanıcıya mesaj gönderebilir ve soru sorulmasını sağlayabilirsiniz.
Variables (Değişkenler); Botun giriş verilerinin geçici olarak depolamak istediğinizde değişkenleri kullanabilirsiniz. Bu verileri Power Automate flow’lara gönderebilirsiniz.
Autoring Canvas (Geliştirme Tuvali); Kod yazmayı bilmeden ya da bilişim teknolojilerinden uzak insanların bile grafiksel arayüz ile bot geliştirmesini yardımcı olan araçtır.
Channels (Kanallar); Botun birden fazla ve değişik kanallarda kullanılmasını sağlar. Örneğin Microsoft Teams veya size özel blogunuzda yayınlanmak üzere hazırladığınız chatbotunuzu barındıracak farklı kanallar oluşturabilirsiniz.
Skills (Özellikler); Bazı eylemleri otomatikleştirerek botunuzun konuşma yetenekleri geliştirmenizi sağlar. Örneğin botun randevu alması veya onay maili göndermesi gibi özelliklerin botunuza kazandırılması Skills ile sağlanır.
Power Virtual Agents yukarıda da özetlemeye çalıştığım şekilde istediğiniz kanalda kod yazmadan, IT ile ilişkili olmanıza gerek olmadan kolaylıkla chatbot (sohbet robotu) yazmanızı ve yayınlamanızı sağlayan oldukça pratik bir uygulamadır. Diğer uygulamalarda olduğu gibi VA’de Microsoftun ürünleriyle entegre bir şekilde çalışmaktadır. Örneğin Analytics kısmında sizin için hazırlanan raprolar Power BI üzerinden gösterilmektedir.
Yeri gelmişken Analytics kısmında chatbotunuzun gelişmiş analitik raporlarını anlık olarak bulabilirsiniz. Sohbet sonunda alınan anket sonuçlarına göre müşteri memnuniyetini belirleyebilir ve sonuçları Power BI Service üzerinden paylaşabilirsiniz.