Herkese merhaba,
Power Platform ile ilgili yazı serisine bugün de Power Platformun temel ögelerinden bahsederek devam edeceğim. Power platformun birbiriyle entegre bir şekilde çalışmasını sağlayan ve ihtiyaçlarımıza cevap vermeyi destekleyen 3 özellik; Veri Bağlayıcılar (Data Connectors), Yapay Zeka Oluşturucusu (AI Builder) ve Ortak Veri Hizmetleri (Common Data Service). Bu üç özellikten aslında Power Platform yazımda kısaca bahsetmiştim, şimdi detaylara inmenin zamanı.
Veri Bağlayıcılardan giriş yapalım. Diğer ögeleri anlattığım yazılara şu linkten ulaşabilirsiniz.
Veri Bağlayıcılar, adından da anlaşılacağı üzere veri ile uygulamayı ya da akışı bağlayan bir çeşit köprüdür. Bu köprüler sayesinde fazla teknik bilgiye gereksinim duymadan veri kaynaklarına erişim sağlayabiliriz. Power Platformda 275’ten fazla bağlacıyı mevcuttur. Mesela, Twitter, Salesforce, Chimp gibi Microsoft’un olmayan uygulamalar da bu bağlayıcıların arasında yer alır.
Bağlayıcılar, kullanıcıların API’lara bağlanarak diğer sistemler ve hizmetlerdeki CRUD işlemlerini (Create, read, update ve Delete) basit arayüzlerle yapmalarına olanak tanır.
Lisans tipinize bağlı olarak iki çeşit bağlayıcı vardır: Standart ve Premium
Standart Bağlayıcılar: Herhangi bir Office 365 ve ya dynamics 365 üyeliği olan herkesin ektra ücret ödemesine gerek kalmadan kullanabileceği bağlayıcılardır.
Premium Bağlayıcılar: Kullanıcı başına lisans gerektiren premium lisansla elde edilen bağlayıcılardır. Genelde uygulama geliştiricilerin tercihidir.
Bağlayıcı listesine en kolay Power Automate’den erişebilirsiniz. Bunun için linki tıklayabilirsiniz. Ana sayfada sol menüde size sunulan bağlayıcıları kategorize halde bulabilirsiniz.

Altında “premium” yazan bağlayıcılar lisans gerektiren bağlayıcılardır. Ayrıca bağlayıcıları lisans durumunuza göre filtreleyebilirsiniz. Size default olarak en sık kullanılan bağlayıcıları popler bağlayıcılar kategorisi altında gelmekte.
Bağlayıcı çeşitliliğinden bahsettiğime göre daha önce şu yazımda sözü geçen trigger ve action’lardan bahsedebilirim.
action’lar hem Power Automate hem de Power App’de, trigger’lar sadece Power Automate’de rol oynar. Trigger’lar Power Apps’de kullanılmazlar çünkü Power Apps’de bir uygulama, kullanıcı onu açmak istediğinde açıktır sadece.
Trigger, bir akışı başlatan, akışı tetikleyen olaydır. Bu olay genelde başka bir sistemden gelir. Mesela Sharepoint listenize eklediğiniz bir veri veya OneDrive’a yüklediğiniz yeni bir dosya veya attığınız yeni bir tweet olabileceği gibi tetikleme işlemini başlatan olay zamanın kendisi de olabilir. Mesela hergün saat 18.00’da mesai bitti mailinin otomatik olarak atılması gibi. Hergün saatin 18.00 olması mailin atılması için tetikleyiciyi başlatan olaydır.
Action, veri kaynağı ile hertürlü etkileşime eylem denir. Yukarıdaki örnekte saatin 18.00 olması olayı tetikletirken mailin gönderilmesi gerçekleşen eylemdir.

Yukarıdaki resimde başka bir örnek üzerinden trigger ve action tanımlarını izah etmeye çalıştım. Örnekte OneDrive’da yeni bir dosya yaratıldığında mail alınmasını ele aldım. Dosya yaratılması trigger, mail gönderilmesi eylemdir.
Gelelim Özel Bağlayıcılara (Custom Connectors), API veya akış oluştururken uygun bağlayıcısı olmayan (3rd party gibi) bir servise bağlanmak için özel bağlayıcılara ihtiyaç duyulur. Microsoft bu tür uygulamalara bağlanabilmek için özel bağlayıcı geliştirilmesine olanak sağlar. Tabi Özel Bağlayıcı geliştirmek için developer’larla birlikte çalışmak gerekir. Ancak ihtiyacınıza yönelik bağlayıcıyı geliştirildikten sonra bunu şirket içinde paylaşıma açabilirsiniz. Şirket dışında Microsoft galeride de paylaşıma açabilirsiniz ancak bunun için Microsoft tarafından sertifikalandırılması ve belirli kriterlere uyması gerekmektedir. Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.