Herkese merhaba,
Bugün Power BI’da Satın Alma, Ödeme, Satış gibi süreçlerinin analizinde kullandığımız Process Mining (Süreç Madenciliği)’i Power Automate üzerinden nasıl kullandığımızla ilgili örnek yapacağım.
Örneğimde kullandığım dataset Microsoft’un dummy dataseti olacak (Aşağıda nasıl indirebileceğinizi gösterdim). Process mining’de kullanabileceğiniz datasette Activity Name, CaseID ve TimeStamp kolonlarının olması gerekmektedir. Yani zamana göre analiz edilecek aktiviteler ve id’leri olmadan süreç analizi tamamlanamıyor. Benzer örnekler yapabilmeniz için datasetin ekran görüntüsünü de bırakıyorum.

Power Automate üzerinden process analizi için gideceğim adres;
Power Automate > Process Advisor > Create New Process

Burada Add a new record dediğinizde Power Automate’in RPA tool’u olan desktop versiyonuna gidiyorsunuz. İsterseniz oluşturacağınız kayıtlar için de Process Advisor‘ı kullanabilirsiniz. Bugün ben Cloud flow üzerinden ilerleyeceğim. Bu sebeple Create new process diyorum ve açılan pencerede prosesime isim verip ve açıklama giriyorum.

Prosesimde herhangi bir kayıt kullanmayıp dataset kullanacağım için Data’yı seçiyorum. Elinizde örnek dataset yoksa resimde görülen “sample data”yı tıklayarak .csv dosyasını lokale indirebilirsiniz. (Yukarıda bahsettiğim dataseti buradan indirdim.)
Create diyip process için veriyi sağlayacağım kaynağı seçiyorum.

Açılan yardım penceresindeki adımları tek tek takip edip prosesinizi oluşturabilirsiniz.
Aşağıdaki adımda lokale yüklediğim dataseti içeri alıyorum.

“Next” diyorum ve Power BI’dan da tanıdığım veri önizleme penceresi açılıyor.

Yine “next” diyorum ve query editor ekranı açılıyor. Verilerimle ilgili değişiklikleri burda gerçekleştiriyorum. Basit bir değişiklik yapıp ActivityName’i “AktiviteAdi” yapıyorum. Buarada ister formül çubuğunu kullanabilirsiniz ister sağ click ile “Rename” yapabilirsiniz. Query editor’de yaptığınız her hareketi burada da gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca ister diyagram görüntüsünde ister dataview isterseniz de şema görünümünde nasıl isterseniz o şekilde kullanabilirsiniz query editor’ü. Ben dataview’u tercih ediyorum.

Save dedikten sonra tab menüde yer alan “Map to Entity” ile proces analizinde kullanılacak olan kolonları haritalıyorum.

Mapping’de dikkat etmem gereken ilk unsur: log tipi. İki log’da herhangi bir aktivite veya olay gerçekleştiğinde kayıt tutan tablolardır aslında ama ikisi arasındaki fark şu: activity log’larda aktivitenin başlangıç ve bitiş zaman damgalarının olması gerekir. Eğer elinizde sadece başlangıç zaman damgası varsa Event log, başlangıç ve bitiş zaman damgası varsa da Activity Log‘la haritalama işlemi yapabilirsiniz. Bu datasette sadece starttimestamp kolonu olduğu için event log ile mapping yapıyorum.
Mapping için isterseniz otomatik haritalama yapabilirsiniz. Dataset kolon isimlerine bakıp otomatik doldurabilir. Haritalamayı sıfırlamak için “clear all mapping”i kullanabilirsiniz ya da resimde gördüğünüz dropdown‘lar yardımıyla ilgili kolonları elle seçip haritalamayı tamamlayabilirsiniz. Mapping type‘da haritalamanın şeklini auto mapped (otomatik haritalamayla) veya mapped (elle haritalama) olarak görebilirsiniz. “OK” diyip haritalama menüsünden çıkıyorum.
Query editorde yaptığım her bir hareketi, değişikliği, haritalamayı “save” diyerek kaydediyorum ve prosesimi oluşturuyorum. Bu işlem birkaç dakika sürebilir.

Süreciniz kaydedildiğinde oluşturduğunuz prosese dair detay bilgileri görebilirsiniz. Status‘un default olduğuna dikkat edin.
Sıra prosesin analiz edilmesinde. Kayıt bittikten sonra tab menüde yer alan “Analyze”ı tıklayıp süreci analiz ediyorum. (Çıkan pop-up’ı Confirm etmelisiniz.)
Analiz devam ederken prosesin statüsü “Analyzing”e dönmeli, aksi halde analizi yapamıyorsunuz demektir.

Analiz tamamlandığında raporunuz hazırlanmış oluyor ve Power BI’da oluşturulan Process analiz raporuna erişmek için tab menüde yer alan “Analytics”i tıklıyorum.

Karşıma girmiş olduğum datasetteki verilerle belirlediğim haritalamaya göre hazırlanmış proses analizi geliyor. Slicer’ları istediğiniz şekilde değiştirip dilediğinizi yapabilirsiniz.

Tüm proseslerinize Process Advisor‘ın dashboard’undan ulaşabilirsiniz.
Sizlere Power BI kullanmadan Automate üzerinden Process Advisor ile nasıl proses analizi yapıldığınız basit bir dataset kullanarak gösterdim. Sizler çok daha değişik varyasyonlar çıkartabilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur.