Herkese merhaba,
Şimdiye kadar Power Automate’in Power Apps üzerinden kullanımından bahsettim ancak flow oluşturma power apps ile sınırlı değil elbette. Bu yazımda da yine Power Platform ailesinin bir ürünü olan Power BI’da nasıl flow oluşturulacağından bahsedeceğim.
Senaryoya geçmeden önce Power BI’da flow nasıl eklenir ve hazır gelen template’ler nelerdir bir göz atalım.
Flowu raporunuza iki yerden ekleyebilirsiniz: Tab menüde yer alan Insert menüsü içinden Power Automate‘i seçerek veya Rapor sayfasındaki Görseller penceresinden flow ikonunu tıklayarak.

Flowu eklediğimde rapor sayfasında bir flow penceresi açılıyor. Tıpkı Power BI’da diğer görsellerde yaptığım gibi flow oluşturmak istediğim verileri Visuallization Panel‘deki Fields kısmına sürükleyip bırakıyorum. Böylece penceredeki 1.adımı gerçekleştirmiş oluyorum. Bu örnek için Başlangıç Tarihi’ni Power Automate Data alınan aktardım.

Power Automate için verileri belirttiğime göre şimdi sırada flow’u editlemede. Flow penceresinde yer alan 3 nokta menüden edit pen’e tıklıyorum.
Açılan bu arayüz aslında bana Power Automate’in servis arayüzünden tanıdık geliyor. Power Automate Cloud’u sık sık kullanıyorsanız siz de kolaylıkla hakim olabilirsiniz.
+New altında hangi tipte flow oluşturmak istediğinizi seçebilirsiniz. İsterseniz gömülü gelen template’lerden kullanabilirsiniz isterseniz de instant cloud flow oluşturabilirsiniz. Instant Cloud flow’un ve diğer flow çeşitleri için şu yazıma bakmanızı tavsiye ederim.

Daha önceden hazırlanan flowları ve ilginizi çekebilecek template’leri yine bu dashboardda görebilirsiniz.
Ben Instant Cloud flow’dan yana tercihimi kullanıyorum ancak template kullanmak isterseniz de ilgili template’deki servislere erişimizi kontrol ediledikten sonra açılan studyoda flowu özelleştirebilirsiniz.
Yazımda da bahsettiğim gibi instant flowlar bir butonun anlık tıklanmasıyla tetiklenirler. Instant flowu oluşturmak için bir butona ihtiyacım var ancak Power BI raporuna ayrıca bir buton eklemem gerek yok çünkü rapordaki flow kontrolü bir buton gibi davranacak.
Senaryomuz rapordaki flow butonuna tıklanınca raporla ilgili Microsoft Teams üzerinden toplantı oluştursun.

Flowuma “Toplantı Gönder” adını verdikten sonra aksiyonu otomatik olarak Power BI butonunun tıklanması şekilde gelmişti. Bir diğer aksiyon olarak Teams Meeting’i seçtim ve kendi isterlerime göre mesaj ve subject kısmını özelleştirdim. Bu alanlarda dinamik içerik de kullanabilirsiniz.
Siz flowu daha değişik şekillerde özelleştirebilirsiniz mesela Required Attendees kısmına dinamik değişken atayarak raporu oluşturan kişileri ekleyebilirsin vs vs..
Böylece flow penceresinde açılan 2.adımı da tamamlamış oluyorum.
Flowu oluşturduktan sonra “save and apply” ile kaydettikten sonra “back to report” ile rapora dönüyorum ve flow penceresinde açılan 3.adımı da tamamlamış oluyorum.

Raporda butonun biçim özelliklerini Görsel penceresinden format sekmesi altından yapabilirim. Bu da flow penceresindeki 4.adıma karşılık geliyor.
Bir hatırlatma! Bu butonu kullanabilmeniz için butonun cloud ortamına çıkması gerekir. Dolayısıyla bu raporu Power BI Service kısmında publish etmeden butonlar çalışmaz. Raporumu yayınladıktan sonra butona bastıyorum ve flow tetikleniyor (triggering).

Teams tarafında takvimime bakıyorum ve flowun takvimime toplantı eklediğini görüyorum.

Toplantı talebini edit dediğinizde flowda yazdığım mesajı görebilirsiniz.

Bu yazımda flowun nasıl kullanılacağını gösterdim. Örneğimde teams meeting için instant flow kullandım, bu sebepten bir veriye ihtiyaç duymadım. Ancak özellikle template kullanacağınız flowlarda veriye ihtiyacınız olacaktır.
Umarım faydalı olmuştur.