Power Apps’de AI Model Kullanımı- Form Processing Model

Bu makadele AI Builder ile oluşturulan Form Processing Modelin Power App’de kullanımıyla ilgili örnek yapılmıştır.

Herkese merhaba,

AI Builder ile AI model oluşturup Power Apps’de kullanmaya devam ediyorum. Bu yazıyı okumadan önce AI nedir ve nesne tanıma modelinin nasıl oluşturulduğuyla ilgili yazıma ve object dedector komponentinin kullanımıyla ilgili şu makaleme göz atmanızda fayda var.

Bu yazımda ise form prosessing model‘den bahsedeceğim. Firmalarda sıklıkla kullandığımız formların analizinde oldukça işimize yarayan bu modeli birlikte farklı firmalardan aldığım faturalar üzerinden yaptığım örnek ile anlatmaya çalışacağım.

İnternet alışverişlerinden aldığım e-faturalar’dan en az 5 tanesi seçtim ve benim işime yarayacak alanlarını tıpkı object detector model oluştururken yaptığım gibi etiketleyeceğim ve ardından power apps uygulama üzerinden Form Processor ile yüklediğim başka bir faturada benim tanımladığım alanları bulmasını bekleyeceğim.

Gideceğim adres;

Power Apps > AI Builder > Build > Form Processing

Modelime “Form Processing Sample” adını veriyorum. Modeli oluşturmadan önce aynı şablona sahip 5 adet dokümana ihtiyacınız olduğunu belirtiyor. “Create” diyorum ve modelimi oluşturacağım sayfaya geliyorum. Tıpkı object detection modelde olduğu gibi benden form üzerinde etiket yapacağım alanları burada tanımlamamı istiyor. Hatırlarsanız bir önceki örnekte tam bu adımda erişte çeşitlerini yazmıştım. Şimdi de e-faturada olan bilgileri “Enter Filet Name” ile gireceğim. Modelde ben “Firma Adı”, “Sipariş Tarihi” ve “Sipariş Detay” alanlarını oluşturacağım.

Next’i tıklayıp bir sonraki adıma yani dokmanları yükleyeceğim adıma geliyorum. Burda isterseniz dokümanlarınızı koleksiyon şeklinde gruplandırabilirsiniz ancak her koleksiyon için en az 5 adet dokümana ihtiyacınız olacak. E-fatura örneğim için tek koleksiyon oluşturacağım. Verileri object detection’da olduğu gibi 3 farklı veri kaynağından alabilirsiniz. Ben lokalimdeki verileri kullanacağım.

Dosyaları lokalimden yüklüyorum.

Analyze’ı tıklıyorum ve dokümanları etiketlemeye (tag) başlıyorum.

İlk elektronik faturam Migros’a ait ve gördüğünüz gibi Migros yazısını seçti ve benim alanlarımdan hangisi olduğunu belirtmemi bekliyor. Bunu firma adı olarak seçtikten sonra sağ menüde Collection 1 altında yüklediğim dosyaları görüyorum. ilk fatura bitince burdan diğer faturalara geçiş yapabileceğim. Her bir fatura için tag’lenmiş ve tag’lenmemiş alanları gördüğüm Field alanı da sağ menüde yer alıyor. Diyelim ki sipariş detay alanı bu faturada yok, gösterilmiyor bu durumda “sipariş detay” alanını sadece bu fatura için kaldırmam gerekiyor. Bunu da üç noktadaki açılır menülerden aşağıdaki gibi yapabilirim.

Modeliniz öğrendikçe yani siz daha çok veri girdikçe ve detaylandırdıkça “field” ve “collection” sayısı artacaktır. Bu durumda istemediğiniz “field”ı koleksiyondan da kaldırabileceğiniz bir seçenek mevcut.

Modelim için girdiğim elektronik faturalara ve alanlarına aşağıdan bakabilirsiniz.

Tek tek tüm faturalarda ilgili alanları etiketledikten sonra tıpkı object detection’da olduğu gibi özet modelimi görüyorum, değiştirmek istediğim adımlara back ile gidip değiştirebilirim. Herşey tamam ise “train” diyorum ve birkaç dakika bekliyorum.

Modellerinizi uygulamalarda kullanmadan önce “Quick test” ile hızlıca test edebilirsiniz, unutmayın “Publish” etmediğiniz bir modeli uygulamada veya Power Automate’de flow oluşturmak için kullanamazsınız.

Publish işlemi de tamamlandıktan sonra direkt “Use Model” tıklıyorum ve boş bir canvas app’de modeli denemek için “+ New app” i seçiyorum.

Power Apps Studio’da boş bir canvas app’in içinde Form Processor1 komponenti içine gömülü şekilde oluşturduğum model geldi. Modelin çalıştığını görmek için uygulamayı koşturuyorum ve herhangi bir e-fatura yüklüyorum.

Koleksiyonda etiketleme için girmediğim tipte bir fatura yükledim ve firma adını, sipariş tarihini ve sipariş detay kısmını bana gösterdi.

Son olarak okunan bilgilerin herhangi bir kontrolde kullanımını göstermek adına sayfaya TextInput ekliyorum ve Default’una aşağıdaki ifadeyi yazıyorum.

FormProcessor1.Fields.'Firma Adı'

Yüklenen her formda “Firma Adı” için okunan değerin text kutusuna basılmasını sağlamış oldum.

Böylece sizlere Object Detection ile birlikte Form Processing’le AI model oluşturup uygulamalarda nasıl kullanıldığını göstermeye çalıştım, umarım faydalı olmuştur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s