Herkese merhaba,
Bugün Power Apps’de view nedir, nerelerde kullanılır, çeşitleri nelerdir gibi soruların cevaplarını vereceğim.
Hatırlarsanız Power Apps’de 3 çeşit uygulama geliştirilebileceğinden bahsetmiştim. Bunlar CDS bağlantısı gerektirmeyen canvas app, CDS olmazsa olmaz model-driven ve portal app’di. Detaylı bilgi için linkteki yazımı okumanızı tavsiye ederim.
View kavramı model-driven app yapmak istediğimiz zaman karşımıza çıkıyor ve uygulamada belirli bir kaydın listesinin nasıl görüntüleneceğini tanımlamak için kullanılıyor.
Bir view ile aşağıdakileri tanımlayabilirsiniz. Güncel liste için linki tıklayabilirsiniz.
- Görüntülenecek olan kolonlar
- Her sütunun genişliği
- Varsayılan satır listesi sıralaması
- Listede görülecek olan satırların kısıtı için uygulanacak olan varsayılan filtreler
Bir de view çeşitlerinden bahsedelim: personal, system ve public olmak üzere 3 çeşit view vardır.
Personal View, adından anlaşılacağı üzere kişilerin kendilerine aittir ve paylaşmak istedikleri dışında kimse bu view’ları göremez.
System View, sistem yöneticilerinin görebileceği özel view’lardır. Bu view’lar uygulamanın bağlı olduğu sistem tabloları için vardır veya siz özel tablo oluşturduğunuzda otomatik olarak oluşturulan view’lardır. Bu view’ların Quick find, Advanced find, Associated ve Alookup gibi bazı gelişmiş farklı özellikleri vardır. Bunların neler olduğuna bakalım.

Public View, uygun gördüğünüz şekilde özellştirebileceğiniz genel amaçlı view’lardır.
Gelelim View’lara nereden ulaşabiliriz?
Yazının başında dediğim gibi öncelikle aşağıdaki adresten bir model-driven app oluşturmanız gerekir.
Power Apps > Apps > New App > Model-Driven App

Name kısmını doldurup istediğiniz ikonu belirledikten sonra “Done” diyoruz ve model-driven app’in App Designer’da açılmasını bekliyoruz.

Linke dikkatli bakarsanız bu aşamada sizi Dymanics CRM’e yönlendiriyor. Bu ekran uygulamanıza Site haritası, pano, view, form, chart gibi özellikler ekleyebileceğiniz, tabloları düzenleyebileceğiniz bir ekrandır. +Add butonundan hangi entity veya tablo ile ilgileniyorsak onu seçiyoruz, ben “Account”u seçtim ve Account’un tablosuyla ilgili getirebileceğim view’lar sıralandı.

Sağ menüde component ile ekleyebileceğiniz özellikleri görmektesiniz. View’u ve tipini buradan seçip özelleştirebilirsiniz.

Ben örnek olarak yukarıdaki view’ları seçtim. Public view olan Aktif hesapları düzenlemek istediğimde Sağ taraftaki edit kalemini tıklıyorum ve açılan sayfada view ile ilgili istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz.

Publish dedikten sonra aşağıdaki hesap listesine ulaşıyorum. Benim henüz bir hesap listem olmadığı ve içeri herhangi bir dosya aktarmadığım için bu sayfa şuan boş.

Bu yazımda view kavramından ve nasıl düzenleneceğinden bahsettim. Umarım faydalı olmuştur.