Herkese merhaba,
Power Platform serilerinedörtlemenin ilk ürünü olan Power Apps‘i tanıtmakla başlıyorum. Power Apps, iş gereksinimlerinizi karşılamak için kolay ve sorunsuz bir uygulama geliştirmek üzere ürünleştirilmiş bir dizi uygulama, hizmet ve veri bağlayıcıdır.
Power apps ile kullanıma hazır uygulamalarla sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz, bulamadığınız durumda mevcut şablonları kullanarak hızlıca uygulama oluşturabilirsiniz. Veri bağlayıcılar sayesinde Power Platform hizmetleriyle entegrasyonu kolaydır ve veri bağlayıcılar ile verileri uygulamalarınıza bağlayabilir ve verileri yönetebilirsiniz.
Peki neden uygulama yaparken Power App‘i tercih etmelisiniz?
– Kod yazmada benim gibi iyi değilseniz ya da az kod ile uygulama çıkartmak istiyorsanız Power App’i tercih edebilirsiniz. Sürükle bırak ile uygulama çıkartmak hem size zaman kazandırı hem de işi daha zevkli hale getirir.
-Ayrıca Microsoft ile 3.cü parti firmaların uğraştırıcı entegrasyonlarından kurtulmuş olursunuz çünkü Power App’e yerleştirilmiş entegrasyonlar ile bu sizin için kendiliğinden yapılıyor.
-Uygulamalarınıza Power Automate ile kolayca iş süreçlerinizi entegre edebilirsiniz çünkü Power Apps ile Power Automate’de uyumlu bir şekilde çalışıyor.
Gelelim Power App Tiplerine;

Canvas App (Tuval Uygulama): Tablet ve telefon olmak üzere birden fazla cihaz için sürükle bırak ve basit formüllerle esnek bir şekilde geliştirme yapabildiğiniz uygulama tipidir. İsterseniz boş bir canvas (Tuval) açıp istediğinz gibi dizayn edebilirsiniz ya da mevcut şablonlardan yararlanabilirsiniz ya da desteklenen farklı veri kaynaklarında bulunan verilerinizi kullanarak uygulama yapabilirsiniz.
Model Driven App (Model Güdümü Uygulama): Bu uygulamada kullanılan veriler Common Data Service kullanarak yönetilen verilerdir. Tipik web siteleri gibi görünürler ve hangi modelin veya veri kaynağının gösterileceğine kullanıcı karar verir. Kod yazmanıza gerek yoktur. Sadece verileri ve veriler arasındaki ilişkileri tanımlamanız yeterlidir.
Portals App (Portal Uygulama): Bu uygulama anonim veya authenticated (kimliği doğrulanmış) kullanıclar için Common Data Service’i yöneten verilerle etkileşime girmelerini sağlayan websitesi oluşturmanızı sağlar. Diğer bir deyişle bunlar dışarıya açık, kitlelerin gördüğü web siteleridir ve bu sitelerde oturum açtırtabilir ve kullanıcıların CDS verilerini görüntülemelerini sağlayabilirsiniz.
Power App ile Verileri Bağlama Yöntemleri:
Common Data Service (Ortak Veri Hizmeti): Birden çok kaynaktan gelen verilerin güvenli bir şekilde depolanmasını, yönetilmesini ve uygulamaya entegre olmasını sağlar. CDS’lerde veriler entity (Varlık)’lerde saklanır. Genel olarak iki tipte entity vardır. Standart entity‘ler hesaplar, kişiler, takvim gibi yaygın verilerin yönetimini sağlar. Standart entity’lerin cevap vermediği noktada onları geliştirerek özelleştirebilirsiniz (custom entities, özel varlıklar). CDS’de veri dönüştürmeniz gerektiğinde Power Query ile yapabilirsiniz.
Prebuilt Connector: Veri yönetimi için Microsoftun veya 3th party firmaların hizmetlerinde kullanmaniz gerektiğinde, bu hizmetleri hızlıca kullanmanızı prebuilt bağlayıcılar sağlar.
Custom Connectors (Özel Bağlayıcılar): Bağlayıcının olmadığı harici bir API kullanmanız gerektiğinde bu API’a bağlanmak için özel bir bağlayıcı yaratabilirsiniz.
Data Gateway (Veri Ağ Geçidi): API’ınız lokalde host ediliyorsa, uygulamalarınızı şirket içi API’larınızla bağlamak için veri ağ geçidini kullanabilirsiniz.
Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda Power App ile nasıl uygulama yapıldığını anlattığım canvas app uygulaması postuna göz atabilirsiniz.