Herkese merhaba
Bir önceki yazımda View’lardan bahsettim. View oluştururken aşağıdaki ekranda görüldüğü gibi Dynamics 365’e yönlendirildiğimizi göstermiştim.

Şimdi Microsoft’un CRM ve ERP programı olan Dynamics 365 ile Power Apps arasındaki ilişkiden biraz bahsetmek istiyorum.
Öncelikle CRM (Customer Relationship Management) ve ERP (Enterprice Resource Planing) programı olan Dynamics365’deki Power App ile uyumlu bazı kavramlara bakalım.
Entity (Power Apps adıyla Tablo): veriyi modellemek veya yönetmek için kullanılan objelerdir. Fikir olarak veritabanındaki tablolara tekabül etmektedir. Mesela Hesaplar (Account) tablosu gibi..
Record (Power Apps adıyla Kolon): veritabaındaki tabloların kolonlarını ifade eder. Mesela Hesaplar tablosundaki Account Name gibi..
View: Genellikle aynı tip satırların listesi. mesela Hesaplar tablosundaki tüm hesaplar listesi veya aktif hesap listesi gibi..
Form: Record’ların gösterildiği ekranlardır.
İş mailinizle Dynamics 365’e giriş yaptığınızda karşınıza dynamicsin ana sayfası gelecek. Bu sayfa şirketlere göre ve hangi CRM veya ERP seçtiğinize göre değişiklik gösterecektir. Ben şirketin satış aktivitelerini gördüğüm “Sales Hub” dayım ve müşterilerin hesap bilgilerinin bulunduğu Account sekmesinin içindeyim. Size gösterdiğim bu veriler Microsoft’un Dynamics içinde default getirdiği dummy datalardır. Gerçek değildir, siz de benzer verilerle karşılaşacaksınız.

Yukarıdaki ekran görüntüsünde bahsettiğimiz objeleri görebilirsiniz. Filtre olarak gösterdiğim aslında bir önceki makalede bahsi geçen Sistem view’lardan “Advanced Find”‘dır. Benzer şekilde sistem view’larından Quick Find‘ı da görebilirsiniz. Tab menüde yer alan “Search” ise global search olarak bilinir ve Dynamics 365 verileriniz içinde arama yapar.
Şimdi gelelim Power Apps’de Model Driven tipindeki uygulamalara.. Aslında bu tip uygulamalar Dynamics’deki “CRM” tipindedir. Model-driven app oluşturmaya başladığınızda benzer tablo (entity) ve kolonlar (field) karşınıza çıkacak. Bir önceki makalede görüldüğü gibi view için aynı UI (crm.dynamics) kullanılmaktadır.

Power Apps’de oluşturduğunuz model-driven app’e eklediğiniz yeni bir tablo ve kolonu Dynamics 365’te de göreceksiniz. Microsoftun pek çok ürününde olduğu gibi Power Apps ve Dynamics 36%’te oldukça iyi entgre edilmiştir. Dolayısıyla eğer dynamics 365 kullanıcısısıysanız Power app’de Model-driven uygulama geliştirmek hem tool’ları kullanmak açısından hem de benzer arayüzler açısından sizin için oldukça kolay olacaktır. Tam tersi de doğrudur. Power Apps’ aşinaysanız Dynamics 365’e adapte olabilirsiniz. Zaten Dynamics 365 gibi platformlar Power Platform temeline oturtulmuştur. Birbirinden ayrı düşünülemez.