Power BI Service’de Çalışma Alanı ve İşlevi

Herkese merhaba,

Daha önceden Power BI Servic’de rapor ve pano (dashboard) yayınlamayla ilgili post hazırlamıştım. Bu postta çalışma alanlarınından (work space) tanım olarak bahsetmiştim şimdi işlevlerinden ve nasıl yeni bir çalışma alanı açıldığından bahsedeceğim.

Çalışma alanlarını belirli bir grupla paylaşabileceğiniz veri kümelerini (dataset), raporları ve panoları içinde barındırdan bir hazne olarak düşünebilirsiniz. Diyelim ki şirketteki İK ile ilgili raproları sadece insan kaynaklarından personelle paylaşacaksınız. Bu durumda İK çalışma alanı oluşturup içine ilgili içerikleri koyabilirsiniz. Çalışma alanı içindeki ögeleri kullanıcılara vereceğiniz erişim izinlerine göre sınırlandırabilirsiniz. Kişilere atayacağınız rollere göre çalışma alanındaki içeriğin sadece okunmasını veya içeriğin düzenlenip silinmesine imkan verebilirsiniz. Çalışma alanı için 4 adet rol belirlenmiştir.

Yönetici (Admin): Çalışma alanının sahibi olan kişidir, yeni çalışma alanları açıp düzenleyebilir. Silme ve güncelleme yetkisi vardır. Ayrıca yeni üye ekleyebilir, rol tanımlayabilir.

Üye (Member): Aşağıdaki iki rolün yaptığı herşeyi yapabilir, ilave olarak admin gibi yeni üye ve rol ekleyebilir, uygulama oluşturup paylaşabilir.

Katılımcı (Contributer): İçerik oluşturup düzenleyebilir ve silebilir çünkü datasetleri görebilir. Rapor yönetimini sağayabilir, yenileme düzenleyebilir ve gateway ayarlarına erişim sağlayabilir değiştirebilir.

Gözlemci (Viewer): En son eklenen bu roldeki kişilerin herhangi bir düzenleme veya silme veya uygulama oluşturma yetkisi yoktur. Sadece bileşenleri açıp okuyabilirler yani read only =)

Gelelim çalışma alanı oluşturmaya bunun için Power BI Service’e gitmeniz gerekiyor.

Ana Sayfa > Sol Menu > WorkSpaces > Create New Workspace

Yeni bir pencere açılacak ve çalışma alanın adını ve tanımını bu pencerede belirleyeceksiniz, hatta logo da yükleyebilirsiniz. Kaydete bastığınızda sol menüye yeni çalışma alanı gelmiş olacak. Ben “BlogSamples_Meltem” adı altında bir workspace açtım. Bu kadar basit.

Rol atamak için sol menüdeki çalışma alanımın üzerine gelince açılan üç nokta menüyü kullanıyorum.

Yukarıda bahsettiğim rolleri istediğim kişilere atayarak raporların veya dashbord’un görüntülenme, düzenlenme ve silinmesine sınır getirebiliyorum. Mesela iş arkadaşım Erhan’ın sadece iş mailini girerek çalışma alanına member statüsünde ekleyebilirim.

Ayrıca atadığım bu rolü yine üç nokta menüden kolaylıkla değiştirebilirim.

Postu bitirmeden Power BI Service’de heryerde karşımıza çıkan View Related’dan da kısaca bahsedeceğim. Bu ikon bize dashboardda yer alan görsel veya diğer bilgilerin hangi rapor ve datasetten geldiğini gösterir yani içeriği oluşturan öğelerin adreslemesini yapar. Örneğin aşağıdaki görselde averagex görselini, averagex raporundan ve averagex datasetinden geldiği görüyorum. Çok fazla rapor içeren veya günlük akış içeren raporlarda bu relatedview ikonu oldukça kullanışlıdır.

Oluşturduğum çalışma alanına istediğiniz raporları yerleştirip dashboard oluşturabilirsiniz. Nasıl yapılacağıyla ilgili postuma bakabilirsiniz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s