Power BI Service’de Excel’de Analiz Etme

Karantina günlerinden herkese merhaba,

Malum herkes home-office çalışıyor, işlerin aksamaması için normalden daha fazla efor sarfediyoruz. Bu da blog yazımını biraz sekteye uğrattı ama hemen hızlı bir geri dönüş yapmak niyetindeyim. Bu yazımda Power BI Service’i biraz daha tanıtmaya ve örnek modeller üzerinden “excel’de çözümleme”nin nasıl çalıştığına kısaca değinmek istiyorum. İngilizce kullananlar için bu tool “analyze in excel” sekmesi altında.

Bazen power bi desktop veya power bi service’e rağmen verileri excel’de analiz etmek daha kolay oluyor, bu durumda power bi service’deki raporu excel’de açarak analiz etmeme imkan sağlayan oldukça kullanışlı bir araç var “analyze in excel” ve ya “excel’de çözümle”. Tabii bu özelliği kullanabilmeniz için birkaç koşul var. Mesela Excel sürümünüz 2010 ve sonrası olması, lisansınızın pro olması gibi.. Bir de tabii veri kümesi üzerinde okuma izninizin olması gerekir.

Haydi şimdi örnek bir rapor indirip excel’de çözümlemeye geçelim..

Hemen Power BI Service’a bağlanıp çalışma alanıma veri aktarımı yaptığım “get data”ya geliyorum ve “Samples”ı tıklayarak Microsoft’un örnek raporlarından herhangi birini indiriyorum.

Adsız

Seçtiğim herhangi birine -ki ben Supplier Quality Analysis Sample‘ı seçtim- bağlan diyorum

Adsız

..ve örneğin çalışma alanımdaki panoya geldiğini görüyorum.

Adsız

Şimdi gelelim excel’de analize.. “reports” sekmesinin altından raporumu açıyorum ve “…” menüsünden “analyze in excel” dediğimde dosyanın adını içeren bir .odc dosyası oluşuyor ve bilgisayarıma indiriliyor. Bu odc dosyası Microsoft’un geliştirdiği dış veri kaynaklarından veri aktarımı yapmayı sağlayan bir veri bağlantı dosyasıdır. Bizim durumumuzda excel .odc dosyası Power bi’da veri kümesini sorgular ve sonuçları excele döndürür. Eğer daha önceden excelde analiz yapmadıysanız sizden bir defaya mahsus “Microsoft Analysis Services OLE DB Provider Setup“ı yüklemenizi ve çalıştırmanızı isteyecek. Talimatları uygulayıp güncellemeleri yaptığınızda analizinizi excelde yapmaya hazırsınız demektir.

İndirdiğim .odc dosyasını açtığımda karşıma boş bir pivot tablosu ve pivot tablo alanında indirdiğim örneğin tablolar listesini göreceğim. İşte şimdi örneği mevcut verilerle istediğim şekilde analiz edebilir ve istediğim pivot tablosunu oluşturabilirim.

Adsız

İstediğim pivot tablosunu oluşturduktan sonra bunu sıradan bir excel dosyası gibi onprem’de veya one-drive’a kaydedebilir ve paylaşabilirim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s