Herkese merhaba,
Bugün Azure SQL Veritabanını tanıyalım istedim. Biliyorsunuz Azure SQL DB, Microsoftun bulutta tuttuğu veritabanlarından biridir. Bu postta Azure portal üzerinden veritabanı açıp ilişkisel bir veritabanı oluşturacağım. Portaldaki SQL sorgu düzenleyicisini kullanarak SQL sorguları çalıştıracağım. En sonunda da Azure SQL DB’deki verileri Power BI Desktop’a aktarımının nasıl yapıldığını göstereceğim.
Başlamadan önce hatırlatmakta fayda var, bu postu takip edebilmeniz için Azure üyeliğinizin olması gerekir. SQL sorgu düzenleyicisi browser tabanlı olduğu için ayrıca bir yükleme gerekmez. Son olarak Azure SQL DB’deki yaptıklarımızı lokalde görebilmek için SQL Server Management Studio’nun makinenizde yüklü olması gerekmektedir.
Azure SQL DB, bulut üzerinde yönetilen ilişkisel veritabanıdır. Azure SQL DB’nin tercih sebebi lokaldeki verilerle Microsoft Azure platformunda çalışmanın kolay ve sorunsuz olması. Ayrıca lokalde yapacağınız herhangi bir değişikliği buluta hemen yansıtabilirsiniz. Yönetim ve yapılandırma işlemlerinin çoğu Microsoft tarafından karşılanmaktadır. Azure bulut platformu SQL Veritabanı için bir dizi dağılım (deployment) seçeneği sunar.
- Tek Veritabanı (Single DB): Bu seçenekte, SQL veritabanı sunucusu üzerinden yönetilen kendi kaynak setiyle birlikte gelen tek bir veritabanı deploy edilir (dağıtılır). Single DB, diğer veritabanlarından izole edilmiştir.
- Elastik Havuz (Elastic Pool): Bu seçenek de Azure SQL Veritabanı elastik bir havuza dağıtılmaktadır. Elastik havuz, yanlızca tek bir SQL veritabanı sunucusu üzerinden yönetilen, paylaşılan bir kaynak setine sahip veritabanlarından oluşan bir toplamdır. Single DB’ler elastik havuzların içine veya dışına taşınabilirler.
- Managed Instance (Yönetilen Örnek): Bu seçenekte SQL veritabanınızı paylaşımlı kaynak kümesiyle birlikte sistem ve kullanıcı veritabanı koleksiyonu olarak deploy edebilirsiniz.
Şimdi Azure Cloud’da Azure SQL Veritabanı kuralım. Bunun için Azure platforma giriş yapıyorum ve ana sayfada Azure’ın sunduğu tüm hizmetleri karşıma çıkıyor. Sol menüden yeni bir kaynak oluşturmak için Create Resource‘u tıklıyorum.

Database seçeneklerinden SQL’i seçiyorum. Bu, Azure SQL Veritabanı’nda kendi kaynak kümesiyle bir veritabanı oluşturan ve SQL Veritabanı sunucusu üzerinden yönetilen single DB deployment (tek veritabanı) seçeneğidir.

Azure bulutta oluşturduğunuz her bir kaynak bir kaynak grubunun parçasıdır. Bu yüzden ben de bir grup oluşturacağım ve adına AzureSQLDBDemo adını vereceğim.

Şimdi sırada veri tabanına isim vermekte ve sunucu oluşturmakta. Ben veritabanına BlogDemo adını verdim. Sunucuma da aynı ismi veriyorum ve sunucumun tam adı blogdemo.database.windows.net şeklinde oluyor. Bir sonraki adımda sunucu admin adı ve şifre işlemlerini tamamladıktan sonra lokasyonumu seçiyorum ve tamam diyorum.

Veri tabanınızı oluşturduktan sonra DTU sayısını ve saklayacağınız verinin boyutunu “Configure Database” den ayarlayabilirsiniz. Burada DTU, SQL Ver,tabanınız için CPU, bellek ve veri giriş/çıkış işlemlerinin ölçüsü olan bir veritabanı işlem birimidir. Bütün bunlar ödeyeceğiniz fiyatı etkileyecektir. Benim için 10 DTU ve 100 MB yeterli.

Database’imin boyutunu da belirledikten sonra Create+review dediğimde oluşturacağım veritabanının özelliklerini gösteren bir özet sayfaya ulaşıyorum ve Create dediğimde veritabanım oluşturuluyor.

Deployment tamamlandığında “go to resource” diyorum.

Kaynağa gittiğimde sol menüden Query Editor’ü tıklıyorum ve Azure SQL SB’ye az önce server oluştururken oluşturduğum kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapıyorum.

ve Azure SQl DB’ye giriş yaptım ve sol panelde işime yarayacak tool’ları görüyorum. Ben query editor’ü seçiyorum.

SQL kullanıcılarının alışkın olduğu sayfanın benzerine ulaşıyorum. Tabloların altı boş çünkü şuan için database’im boş ancak views’un altında veritabanınıza erişmek için Azure bulutta yapılandırılan güvenlik duvarı kurallarının view dizisini görürsünüz.

Buradan tablo, view veya stored procedure oluşturabilir, veri girişi yapabilirsiniz. Örnek olarak Ülke isimleri ve nüfus bilgilerini gireceğim bir tablo ve birkaç veri girişi yapacağım. Bunları daha sonra Power BI Desktop’a aktaracağım.


Yukarıdaki şekilde birkaç tane veri girişi sağladım ve meşhur select* from ile tablomu görüntülüyorum.

Şimdi bu verileri Power BI Desktop’a aktarmak için sol paneldeki Power BI’ı tıklıyorum “Get Started” ile .pbids dosyasını lokalime indiriyorum. Dosyayı açmak istediğimde benden sunucu adı ve şifre isteyecek. Azure SQL DB’ye giriş adımı ve şifremi girdikten sonra bağlantı sağlanıyor ve veriler Power BI Desktop’a aktarılıyor.

Artık burdan sonrası aktardığım verileri harmanlayıp görselleştirebileceğim tanıdığımız, bildiğimiz Power BI Desktop’ın marifetlerine kalıyor.
Bu yazımda Azure Cloud’da SQL Veritabanı oluşturup içine kendi tablolarımızı ve verilerimizi girdikten sonra Power BI Desktop’a veri aktarımının nasıl yapıldığını gösterdim. Umarım faydalı olmuştur.