Power BI’da Gateway Nedir? Ne işe yarar?

Herkese merhaba,

Bugün gateway konusuna değinmek istiyorum. Bu postta sadece gateway nedir sorusu üzerine değindim, kurulumu için başka bir post hazırlayacağım.

Genelde şirketlerin verileri kendi networklerinde bulunur ama Power BI verinin bulunduğu bu ağda yaşamaz. Yani verilerin doğal ortamı ile Power BI’ın ortamı aynı değildir, dolayısıyla haberleşmeleri için bir girişimde bulunmak gerekir. Bu noktada sorunu çözmek için kullanılan en yaygın iki yaklaşımdan bahsedeceğim.

a. Yerel Yaklaşım (Native Approach): Bu yaklaşımda her iki ögenin de aynı ortama alınması söz konusu. Bir nevi ortam problemini ortadan kaldırıyoruz. Yani ya verilerinizi Power BI’ın bulunduğu bulut ortamına atacaksınız ya da Power BI’ı kendi networkünüze alacaksınız. Ancak iki hamlenin de getirdiği birtakım sorunlar var. Mesela verilerin cloud’a aktarımı (data migration) bahsi geçtiği kadar basit bir iş değil maalesef, ciddi bir zamanlama, planlama ve hatta maliyet gerektiriyor. Ayrıca Azure SQL Server, MSSQL server kadar performanslı değil henüz. İkisi arasındaki makas sürekli daralıyor, sürekli gelişim içerisinde ancak şuan Azure SQL şuan için kısıtlı işlem yapıyor. Bu arada Azure SQL kullanmak zorunda değilsiniz. Bir de tabi cloud kavramı pek çok firma için yeni ve büyük bir adım. Verilerin bulutta tutulması firmalar için henüz yabancı bir kavram. Öte yandan Power BI’ın kendi networkünüze alınması da birtakım performans kaybına işlem kısıtına neden oluyor. Ayrıca Power BI sürekli gelişen bir hizmet olduğu için sürekli yenileniyor, bu kadar hızlı yenilemeyi networkünüz üzerinden takip etmek sizin için biraz zahmetli olabilir.

b. Hibrit Yaklaşım (Hybrid Approach): Yerel yaklaşımın size uymadığı durumda bu yaklaşımı seçebilirsiniz. Bu yaklaşım perofrmans kaybetmemek adına iki ögenin de kendi ortamında tutulması ancak haberleşmyi sağlamak için de köprü kurulması temeline dayanır. Genel olarak iki şekilde köprü kurabilirsiniz.

  1. Manuel Dışarı Aktarma: Bu köprü biçiminde makinenizdeki verileri manuel olarak Power BI Desktop’da elle yenilersiniz. Ardından serverda yayınlayarak raporunuzu yenilemiş olursunuz. Ancak verileriniz çok hızlı değişiyorsa ya da rapor sayınız çok fazlaysa bu çok akıllıca bir yaklaşım değildir. Nereden bakarsanız bir personelinizin sürekli yenileme için hazırda beklemesi gerekir-ki pek tercih edilmez.
  2. Ağ Geçidi (Gateway) Kurma: Bu köprüde Power BI’ın verileri yenilemesi için bir istekte bulunmasını sağlarız. Gateway yenileme isteğini alır, veritabanını sorgular. Veritabanı sonuçları üretir ve verileri döndürür. Veriler alındıktan sonra Power BI’a gönderilir. En büyük avantajı her zaman yapılabilmesi ve kolay olmasıdır. Gateway kurmanın da iki şekli vardır.
    • Personal Gateway: Kişisel bilgisayarınıza kurulacak olan ağ geçididir. Lisans kısıtı var, free sürüm kullanıyorsanız bilgisayarınıza ağ geçidi kuramazsınız, pro lisans şart. Ayrıca sürekli değişen verilerin yenilenmesi için bilgisayarın 7/24 çevrimiçi (online) olması gerekir. Genelde fazla raporu olmayan veya verisi anlık değişmeyen küçük firmaların tercihi olabilir.
    • On-Prem Gateway: Kişisel bilgisayar yerine kişiye bağımlılığı ortadan kaldırmak için sunucuya yüklenir. Ancak burada da sunucunun bulunduğu ağın ve sunucunun belirli özelliklerinin olması beklenmektedir. Mesela server için gereken bazı minimum özellikler
      • .NET Framework 4.6 (Agustos 2019 ve öncesi)
      • .NET Framework 4.7.2 (Eylül 2019 ve sonrası)
      • Windows 8’in veya Windows Server 2012 R2’nin 64 bit versiyonu
      • Tavsiye edilen minimum özellikler ise 8 çekirdekli CPU, 8 GB hafıza, Windows Server 2012 R2 ve sonrası ve SSD hafıza.

Ayrıca network için de minimum özellikler belirlenmiş, mesela internet bağlantısının olması, ağ geçidi inbound porta ihtiyaç duymazken iletişim kurduğu outbond portlar;

  • 443 (Login/Genel)
  • 5671, 5672 (Mesaj Protokol)
  • 9350-9354 (Service Bus Listeners)

Diğer özellikler için buraya bakabilirsiniz.

Yukarıda şartlara ve beklentilere göre veri yenilemenin en uygun yollarını izah etmeye çalıştım. Minimum gerekliliklerin karşılanması halinde gateway kurmak Power BI’ı veya verileri taşımaktan daha kolay ve performanslı bir yol. Şimdilik bu postu burada bitiriyorum ve gateway kurulumunu bir başka posta bırakıyorum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s