Power BI’da DAX’e Giriş- Filtre Fonksiyonu

Herkese merhaba,

Daha önceki postlarımda Power BI’ın dili olan DAX’e giriş yapmıştım. Bugün DAX ile filtreyi manipüle etmekten bahsedeceğim.

Filtre, Power BI’ın en güçlü özelliklerinden biri, verilerin süzülmesinde etkili bir araçtır. Calculate fonksiyonuyla filtre birbirine benzer hareket eder ancak filtre fonksiyonu calculate’e göre daha esnektir. Ayrıca Calculate tek bir kolon üzerinde koşarken filtre fonksiyonu diğer tüm iteratorler gibi içine aldığı ifadede yer alan birden fazla kolon üzerinde işlem yapar. Mesela, ortalama fiyatın altında kalan ürün listelemek için filtre kullanılması gerekir, bu durumda Calculate bunu yapamaz. Ayrıca bazen sonuç olarak bir tablo döndürmek isteyebilirsiniz, bu durumda da yine filtre kullanabilirsiniz.

Filtre fonksiyonu, bir iteratordür, dolayısıyla 2 parametre ile çalışır. İlk parametrede filtenin uygulanmasını istediğiniz tabloyu belirtirsiniz, ikinci parametrede ise uygulayacağınız ifadeyi yazarsınız.

Adsiz1

Örnek olarak NorthwindDB’nin Satış Detay ve Kategori tablolarını alıyorum ve Power BI Desktop’a verileri aktarıyorum. İstediğim işlem, OrdersDetails Tablosundan satış tutarı 10’dan küçük olan ürünler gelsin.

Filtre fonksiyonu tablo döndürdüğü için yeni bir tablo oluşturuyorum ve formül çubuğuna 10’dan küçük satışları ifade eden formülü yazıyorum.

Adsiz1

ve model tuvalinde satış değeri 10 TL’nin altında olan ürünler için yeni bir filtre tablosu geliyor.

Adsiz1

Örnekte yapılan .pbix dosyasını GitHub’dan indirebilirsiniz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s