Power BI Desktop’da Hesaplanmış Kolon (Calculated Column) ve Ölçü (Measure) Nedir?

Herkese merhaba,

Bazen verilerinizde aradığınız sorunun cevabını hemen bulamayabilirsiniz. Bu durumda verilerinize anlam yüklemeniz, onları dönüştürmeniz hatta çoğu zaman verileri kullanarak yeni anlamlar çıkarmanız gerekebilir. Unutmayın ki çoğunlukla verilerin kendisi anlamsızdır, veri analistlerinin işi bu datalara anlam yüklemektir. Power BI’da mevcut verilerinizi zenginleştirip modellemeyi iki şekilde yapabilirsiniz: Hesaplanmış kolon ve ölçüler.. Genel olarak Power BI’da bu iki tanım birbirine karışır. Özellikle de grafik çiziminde. O halde önce sözlük tanımlarına bakarak başlayayım sonra bu tanımların mantık farklılıklarından bahsedeceğim.

Hesaplanmış Kolon (Calculated Column): Aslında adı üzerinde, formül ya da ifade kullanarak mevcut tablolara kolon ekleme işidir, tıpkı excelde olduğu gibi.. Hesaplanmış kolonlar işlevseldir.

Hesaplamalar için formüllere ya da ifadelere (expression) ihtiyaç duyarız. Diyelim ki sürekli yenilenen verileriniz var, bu durumda hesaplanan kolonlar da yenilenir.  Son olarak “row context” denilen özel bir filtre tarafından filtelenirler. Row context denilen filtre, hesaplamanın sadece ilgili satır için limitlenmesini sağlar.

Hesaplanmış kolon örneği için;

NorthwindDB’deki OrderDetails tablosuna her ürün için belirlenmiş indirimleri uygulayacağım. Öncelikle Veri tuvalinde sağ tık ile yeni sütun oluşturuyorum.

Adsız

Açılan formül çubuğuna indirimli yeni fiyat formülünü yazıyorum ve yeni hesaplanmış kolonum geliyor, buna da İndirimli Fiyat adını veriyorum.

Formül için GitHub‘a bakabilirsiniz.

Adsız

Ölçü (Measure): Power BI Desktop sayısal verisi olan bir tablo algıladığında verileri otomatik olarak toplar, bunun için toplam ölçüsü oluşturur. Default olarak sayısal veriler için toplam ölçüsü yapılır ama bunu ortalama, maximum, minimum gibi fonksiyonlar da mevcut. Yani milyonlarca satır veriyi tek bir değere indirger. Dolayısıyla ölçüler fazla sayıdaki verileri manipüle etmede kısa bir yol olarak kullanabilir.  Ölçüler daha analitiktir. Tüm kolondaki değerleri alıp tek bir değere sığdırabilirsiniz.

Ölçü için de aynı örneğe devam edersem;

Rapor tuvalinde Görsel Öğeler panelindeki değerler kısmına İndirimli Fiyatı sürükleyip bıraktığımda default olarak bana İndirimli fiyat kolonunun toplamını getirecek. Ancak ölçüye minimum, maksimum, ortalama gibi istediğim diğer fonksiyonları da yaptırabilirim.

Adsız

Örneğe GitHub‘dan ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s