Merhaba herkese,
Kısaca verilerinizin saklanması ve yönetimi için lokalde (On-Premises yada kısaca on-prem) tutulmasının mı yoksa bulutta (Cloud) saklanmasının mı daha etkili olduğuyla ilgili küçük bir makale yazmak istedim.
Öncelikle gerçekten Cloud (Bulut)’un ne olduğuna bakalım. İlk başta insanlar network diyagramları çizerken farklı networkler arasındaki belirsizlikleri bulut resmi çizerek anlatırlarmış. Yani bulut belirsizlikleri, bilmedikleri ve ya hiç anlamı olmayan şeyleri ifade edermiş. Oysa günümüzde Cloud “hiç”ten çok daha fazlasını ifade ediyor.. Bugün Cloud sayesinde Microsoft, Amazon ya da Google gibi dev firmalar belirli meblağlar karşılığında altyapınızı, servislerinizi yönetiyor ya da onların servislerini kullanmamıza izin veriyor.
Cloud’un avantajlarını on-prem ile kıyaslama yaparak anlatmaya çalışayım.
- Öncelikle Cloud kullanıyorsanız kapasitenizi istediğiniz kadar istediğiniz zaman arttırabilirsiniz. Mesela kullanıcı kapasitenizi bir gecede 3-5 kat arttırabilirsiniz ama bunu lokalde tuttuğunuz veriler için yapmanız zaman alacaktır.
- Cloud da kaynaklara dışarıdan ulaşım kolaylığı sağlanır. Özellikle veriler başkasının veri merkezinde tutuluyorsa bu verilere bulut ile herhangi bir yerden erişilebilir. Örneğim Power BI gibi web arayüzüne sahip uygulamalarda verilerinize tablet ve hatta telefonla bile herhangi bir yerden istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.
Cloud tabiki de mükemmel değil, en azından şimdilik.. Dezanavtajlarından da biraz bahsedelim.
- İlk sıraya parayı koymam gerekir. Cloud kullanmak istiyorsanız pamuk eller cebe lütfen. Ne çeşit hizmeti kimden aldığınıza bağlı olmakla birlikte bu hizmerlerin pek ucuz olduğunu söyleyemem.
- İkinci sırayı verilerin korunması kanunlarına bırakabilirim. Bulutta tuttuğunuz veriler mesela banka, hastane verileriyse uymanız gereken ciddi regulasyonlar var. Bu tip verileri on-prem tutmak daha sağlıklı, lokal dışına çıkartmak için pek çok regulasyonla uğraşmanız gerekir.
- Ayrıca yakınınızda veri merkezi varsa verileri cloud’a atıp birkaç saniye kaybetmektense yakınınızdaki veri merkezini kullanmak daha akıllıca olabilir. Birkaç saniye özellikle telekomünikasyon uygulamaları için oldukça kritik ve uzun bir süredir, dolayısıyla dataları yakında tutmayı tercih edebilirsiniz. Neticede aşağıdaki resimden görüldüğü gibi Microsoft’un Türkiye’ye en yakın cloud’u şuan için Kuzey Avrupa’da. Verileri Kuzey Avrupaya göndermektense alt katımdaki merkezi kullanmanın daha hızlı olacağı kesin.
Her iki yönteminde birbirinden üstün daha pek çok yönü var, ben sadece insanların sıklıkla konuştukları, baskın gördüğüm maddeleri yazdım.
Görüldüğü gibi verilerinizin tipine va maddiyata bağlı olarak verileri lokalde veya cloud da tutmak sizin tercihinize kalmış. Ancak görünen o ki bilişim teknolojilerindeki gelişimin akış yönü, rahatlığı, hızı gibi parametreler sebebiyle günün birinde mutlaka cloud’dan yararlanacağız.