Herkese merhaba,
Bir önceki postumda farklı kaynaklardan data alıp bunları grafiklerle görselleştirmiştim. Farklı datalardan gelen tabloları Power BI otomatik olarak eşleştirmişti. Şimdi bunun nasıl yapıldığını detaylandırmak istiyorum.
Öncelikle boş tuvalde model simgesini tıklayarak Power BI’a aktardığım veri kümelerini, tabloları görüyorum. Modelleme ekranını biraz tanıyalım;
Şimdilik 2 adet tablom olduğu için bu ekran oldukça sade. Ancak gerçek tablolarla çalışmaya başladığınızda muhtemelen burayı arap saçı şeklinde göreceksiniz. Tüm tabloları tek ekranda görmek isterseniz sağ alttaki ekrana sığdırı tıklamanız yeterli. Ayrıca yandaki zoom control slider‘ınından da ekrana sığdırma işini keyfinize göre ayarlayabilirsiniz. Tablonun kolonunu seçip özelliklerine Özellik Panelinden bakabilirsiniz.
Tablolar arası ilişki kurmanın en temel şartı ilişki kurulacak olan tabloların ortak kolonlarının olması. Örneğimdeki iki tabloda Element ID’ler ortak. Dolayısıyla Element ID’leri birbiriyle ilişkilendireceğim ki ListOfElements’deki verilerle ObservationDate verilerini birlikte kullanabileceğim. Yani element ID’si 30 olan elementin grup ve gözlem tarihi bilgilerini tek bir raporda kullanabileceğim.
İlişki kurmak için
Power BI Desktop Menü> Giriş> İlişkileri Yönet
ve ya
Power BI Desktop Menü> Modelleme> İlişkileri Yönet ile açılan “İlişkileri Yönet” penceresinden Yeni‘yi tıklayarak “İlişki Oluştur” penceresine gidiyorum.
Birbiriyle ilişki kuracağım tabloları seçiyorum. ListofElements’i seçince zaten 2 adet tablom olduğu için diğer tabloyu kendisi otomatik getiriyor ve ortak kolonları bulup benim için belirtiyor. Ancak ben ElementID ile ilişki kurmak istiyorum Element’ler ile değil. Kolon isimleri Element ID’de aynı olmasına rağmen veri tipi aynı olmadığı için ilişki kurmuyor. Dolayısıyla benim önce ElementID’yi ListOfElements’de metinden tamsayısa çevirdikten sonra ilişki kurmam gerekmektedir.
Son durumdaki ilişki tablom bu şekilde. Şimdi ilişki çeşitlerine yani kardinalite’ye bakalım.
Kardinalite
- Bire bir (1:1): Bir tablodaki bir satır diğer tablodaki tek bir satırla eşleşir.
- Tek-Çok (1:*): Bir tablodaki bir satır diğer tablodaki birden fazla satırla eşleşir.
- Çok-Tek (*:1): Bir tablodaki birden çok satır diğer tablodaki tek satırla eşleşir.
- Çok-Çok (*:*): Bir tablodaki birden çok satır diğer tablodaki birden çok satırla eşleşir.
Benim örneğimde her elemente ait tek bir ID verdiğim için ve diğer tablodaki ID’lerde tek bir elemente ait olduğu için Teke tek ilişki kuruyorum.
Çapraz Filtre Yönü
- Her İkisi: Filteleme amacıyla her iki tabloyu da tek bir tablo gibi kabul eder
- Tek: Filtreme değerlerin toplandığı tabloda çalışır
Bu İlişkiyi Etkinleştir
Birden fazla ilişkinin olduğu tablolarda istediğiniz ilişkiyi etkin hale getirilebilir.
Bir önceki postta bahsettiğim gibi aslında kaynakları farklı da olsa tablolar arasında ortak kolon bulduğu zaman POwer BI otomatik olarak ilişki atayabiliryor, bunun için
Power BI Desktop Tab Menu> Dosya > Seçenek> Veri Yükleme adresinden veriler yüklendikten sonra yeni ilişkileri otomatik algılamayı tıklamanız yeterlidir.