Power BI Desktop’a Veri Aktarımı

Selamlar herkese,

Daha önceki yazımda Power BI Desktop’a veri aktarırken nasıl yol alacağımızdan bahsetmiştim. Şimdi ise veri kaynağı çeşitlerinden bahsedip internetten bir dataset’i nasıl Power BI’a alacağımızı kısaca anlatacağım.

Öncelikle Power BI Desktop’ın desteklediği veri kaynaklarına göz atalım.

Power BI Desktop Tab Menü> Giriş> Veri Al

Adsız

Görüldüğü üzere oldukça faklı kaynaktan zengin verilerle besleyebilirsiniz Power BI Desktop’ı. Bu da Power BI’ ın fazlasıyla fonksiyonel bir program olduğunu gösterir. Veri kaynak grupları arasında dosya, veritabanı, power platform, azure, çevrimiçi hizmetler ve diğer seçeneklerini bulabilirsiniz. Karşılaştıklarım arasında piyasada en sık kullanılan veri kaynakları arasında databese’leri, sharepoint listelerini, excel ve csv/text’i sayabilirim.

Bugün video ve post örneklerimde kullandığım datasetleri nasıl indirdiğimi ve Power BI Desktop’a aktarmayı göstereceğim.

İnternette bazı resmi sitelerden bazı gerçek dataları ücretsiz indirebilirsiniz. En bilindik dataset siteleri grouplens ve California Universitesi ‘nin data havuzu. Özellikle Machine Learning (Makine öğrenme) ve Artificial Intelligance (AI) için bu datasetler oldukça kullanışlı. Ben de powerBI’da data analizi için bu dataları kullanmayı tercih ediyorum.  Yine zaman zaman satış-pazarlama uygulamaları için Northwind database’i excel formatında kullanıyorum. SQL Server kullanmayı öğrenenlerin en sevdiği databasedir Northwind (Kuzeyyeli).

Şimdi grouplens’ten  MovieLens 20M Dataset’i indirelim ve dosyaları istediğimiz bir klasöre çıkartalım.

Adsız

Klasörünüzde aşağıdaki CSV dosyaları olması gerekmektedir.

Adsız

Dataset’i bilgisayarımda dosyaya çıkarttıktan sonr aşimdi sırada power bi’a nasıl alacağımda.

Power BI Desktop Tab Menü > Giriş > Veri Al > CSV/Text ‘i seçiyorum ve klasörümden link csv dosyasını açıyorum. Bana link tablosunun önizlemesi pencere şeklinde açılıyor. Buradan “yükle” dediğimde artık links tablosunu Power BI Desktop’a aktarmış oluyorum. İlk etapta herhangi bir değişiklik olmamış gibi gelebilir ancak modelleme alanında yani aşağıdaki resimde “Alanlar” yazan kısımda link tablosunun geldiğini görebilirsiniz.

Adsız

Datalara müdahale edebilmek için sorgu ekranını açmak gerekiyor.

PowerBI Tab Menu > Giriş > Sorguları Düzenle diyorum ve aşağıdaki ekran açılıyor.

Adsız

Artık bu noktadan sonra datalar Power BI Desktop’a emanet, istediğiniz veri kaynağındaki datalarla combine edebilir, transform edebilir, formülle hesaplamalar yapabilir, kolon ekleyip çıkartabilirsiniz.. Size kalmış..

Haydi bir de herhangi bir web sitesinden veri aktarımı yapalım POwerBI’a. Ben wikipedia’ya kimyasal elementler listesini almak istiyorum. Önce wikipedia’ya gidip kimyasal element listesini açıyorum ve linki kopyalıyorum. Ardından yine ana sayfadaki “veri al”ı tıklayıp bu sefer veri kaynağımı “web” olarak seçiyorum ve URL kısmına kopyaladığım wikipedia linkini yapıştırıyorum.

Adsız

Siteye bağlanıp o sayfadaki tabloları çekiyor ve bana bulduğu tabloları liste halinde önizleme de sunuyor. Burada ben List’i seçip tüm listenin gelmesini istiyorum. Hatta hangi tablonun web sitesinde nasıl göründüğünü görmek isterseniz açılan penceredeki web görünümüne geçip bakabilirsiniz.

Adsız

Yükle dediğinizde wikipedia’daki elementler listesini Power BI Desktop’a yüklemiş olacaksınız. Sorgu ekranını açarak istediğiniz şekilde datalarla oynayabilirsiniz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s