Power BI Desktop’da Gizlilik Düzeyleri-Privacy Levels

Herkese merhaba,

Power BI Desktop’da gizlilik düzeyleri (privacy levels), bir veri kaynağının diğer veri kaynağına nasıl görüneceğinin kontrolünü sağlayan özelliğidir. Ancak privacy level tiplerine ve ne işe yaradıklarına geçmeden önce privacy level ile doğrudan ilişkili olan “query folding” den kısaca bahsedelim.

Query folding, veri kaynaklarını birleştirmek için veri kaynağına bilgi gönderme metodudur. Daha öncede bahsettiğim gibi Power BI ile farklı veri kaynaklarından veri alıp bunların modellenmesi mümkündü. Bu, query folding ile sağlıyor. Dolayısıyla veri kaynaklarının gizlilik düzeyleri arasındaki uyumsuzluk veri kaynaklarının birbiriyle birleşmesine engel oluşturuyor.

Dört çeşit gizlilik düzeyi var;

  • Yok (None): Adı üzerinde hernangi bir gizlilik belirtmez, gizli veri bulundurmayan veri kaynağı.
  • Genel (Public): Herkes tarafından görülebilen verilerin bulunduğu veri kaynakları
  • Kurumsal (Organizational): Bir kurumda görünürlüğü bellirli grup tarafından sınırlandırılmış veri kaynakları
  • Özel (Private): Özel bilgilerin, paylaşılması sakıncalı bilgilerin veri kaynağı.

Bu seviyeler farklı veri kaynakları için uyumlu değilse kaynak birleşimi söz konusu değil. Veri kaynağınızın gizlilik seviyesini kontrol etmek için şu yolları izleyebilirsiniz;

PowerBI Desktop Dosya>Seçenekler ve ayarlar> Veri Kaynağı Ayarları

Adsız

Ya da aynı pencereye PowerBI Desktop TabMenu> Sorguları Düzenle>Veri Kaynağı Ayarları>İzinleri Düzenle ile de ulaşabilirsiniz. İlgili veri tabanını seçip gizlilik düzeylerini aynı seviyeye getirdiğiniz veri kaynaklarını sorunsuzca birleştirebilirsiniz.

Adsız

Leave a comment