Herkese merhaba,
Bildiğiniz gibi Power Virtual Agent‘da sürükle bırakla sohbet ağacı üzerinden bot geliştime yapıp botu test edip yayınladıktan ve sunulan kanallara ekledikten sonra botu son kullanıcıya açabiliyoruz. Kod yazmadan botu oluşturup müşteri veya son kullanıcıya yayınlayabiliyoruz.
PVA’de botu hazırlarken pekçok servis (AI gibi) bize hazır halde sunuluyor. Mesela SSS’in trigger olarak eklenmesi ve SSS’e verilen cevapların diyalog ağacında mesaja dönüştürülmesi gibi.. Öyle ki bize kalan sadece trigger phrase ve sohbet ağacı kısmını grafik arayüzde geliştirmek oluyor. Ancak bazı durumlarda komplex botları geliştirirken SaaS bir uygulama bize çözüm olumuyor. Bu gibi durumlarda bot framework composer üzerinden kodla botu istediğimiz gibi özelleştirebiliyor/geliştirebiliyoruz.
Microsoft Bot Framework ve Azure Bot Servisleri, akıllı botlar geliştirmenizi, test etmenizi, deploy etmenizi ve yönetmenizi sağlayan servislerdir. Bot framework ile doğal dil destekli, soru cevaplayan akıllı botlar geliştirilebildiği gibi adaptive dialog, adaptive card, hero card, LG (language generation) ve RegEx (regular expression)ler de geliştirilebiliyor. Kod destekli olduğu için geliştirme ve özelleştirme PVA’de olduğundan çok daha esnek.
Tabi bot framework’de yapılan ancak PVA’de desteklenmeyen özelliklerde mevcut: LUIS (çünkü bunun yerine PVA’de Doğal dil anlama –Natural Language Understanding-NLU desteği var), QnA Maker, Bot framework Orchestrator, custom recogniser gibi..
Botframework üzerinden bot geliştirmek isterseniz ilgili chatbotun topiclerine geldiğinizde;

Tab menüde yer alan ok’u açıyorum ve “open in bot framework composer”ı seçiyorum. Eğer cihazınızda yüklü değilse composer’ı yükleyebilirsiniz.

Talimatları takip ederek composer’ı yükledikten sonra, uygulama üzerinden chatbotunuza ulaşabilirsiniz.

Create dedikten sonra composer’ın içindeyim ve tıpkı PVA studyoda oluşturduğum gibi burda da bir trigger phrase oluşturacağım.

Trigger tipini “intent recognized” olarak seçiyorum ve bir isim verip submit ediyorum. ister kod ile isterseniz de grafik arayüz üzerinden istediğiniz şekilde geliştime yapabilirsiniz.

ya da aşağıda gösterdiğim gibi oluşturduğun testtrigger’ın “begin a PVA topic” ile PVA topic’leri composer’da kullanabilirsiniz.

Botu geliştirdikten sonra publish etmeniz gerekiyor.

Ancak botu composer’da publish etmeniz botun yayınlandığı kanallarda da yayınlanacağı anlamına gelmiyor. Botu composer’da yayınladıktan sonra mutlaka PVA’e dönüp kontrol ettikten sonra PVA üzerinden yayınlamanız gerekir.
Umarım faydalı olmuştur.