Power Platform’da Performans İzleme

Herkese merhaba,

Bir önceki yazımda Power Platform’un yönetimi için environment kavramından bahsetmiştim. Şimdi de oluşturduğumuz bu ortamların sağlıklı çalışıp çalışmadığından ve bu ortamlarda oluşuturulan uygulamaların en iyi performansla nasıl çalışmaya devam ettiğinden emin olmak için izleme araçlarından bahsedeceğim.

Daha önceden de bahsettiğim gibi Power Plaftom low-code temeline dayanır. Dolayısıyla mesela Power Apps’de geliştirdiğiniz bir uygulamanın oturup kod yazarak performans geliştirmesini, optimizasyonunu yapmanıza gerek yoktur ama yinede arkada dönen işleri görmemizi sağlayan bir tool var, monitoring (izleme)..

Power Apps’de canvas app için uygulama performansının nasıl izlendiğine bakmak için öncelikle

Power Apps > New Apps > Canvas adresine gelip hazır şablonlardan birini seçiyorum (site inspection’ı seçitim) ve USE tıklayıp benim için şablonu Power Apps studio’da açmasını bekliyorum.

Yukarıdaki resimde Power Apps Studio’nun ana sayfası görülmekte. Sol menüden “Advanced Tools” içinde “Monitor” adı altında “Open Monitor” ile izleme ekranını açabilirim. Şunu unutmayın performansını izleyeceğiniz uygulamanın “play” modda olması gerekiyor. Dolayısıyla yeni sekmede açılan Monitoring sayfasında önce hiçbir eylem görmeyeceğim. Uygulamamı play modunda açtıktan sonra yaptığım her hareketi izleyip bana performans bilgilerini yeni sekmede açılan “monitoring” sayfasında verecek.

Monitor sayfası boş açıldı, uygulama play moddayken adımlarımı izlemesi için yeni bir inspection girdim ve kaydettim. Bu adımların izlenme sonuçları;

Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus sol alt kısımda yer alan “connected” kısmı, bu uygulamaya bağlanıp bağlanamadığınızı göstermektedir. “Disconnect” durumda monitorden izleme yapamazsınız. Yukarıda görüldüğü gibi herhangi bir adımı seçtim-ki bu adım inspection’da not alanına girdiğim adım- ve bu adıma dair kodları SetProperties penceresinden görebilirsiniz. Bu adımları download dediğinizde .json dosyası lokalinize indirilir.

Bu şekilde uygulama performansını izleyebilirsiniz.

Gelelim veritabanı performansının izlenmesine..

Common Data Service, Azure SQL database teknoloji temellidir. Dolayısıyla SQL veritabanınızın performansını sürekli izleyen, dizin ekleyen, gereksiz dizileri kaldıran, yapılan değişikliklerin uygulama üzerindeki etkilerini gösteren AI tabanlı bir özellik olan Automatic Tuning zaten mevcut. Dolayısıyla veritabanı performans izleme Azure tabanlı ilerlemektedir ve Automatic tuning ile otomatik olarak yapılmaktadır.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s